Artikel

Pulau Pinang – Tidak Membenarkan Kedai Gunting Rambut Beroperasi

Ketua Menteri Chow Kon Yeow hari ini mengatakan Kerajaan Pulau Pinang telah memutuskan untuk tidak membenarkan sebarang operasi dilakukan oleh kedai gunting rambut dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.

Semalam, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) membenarkan beberapa sektor tambahan dan perkhidmatan terpilih untuk beroperasi secara berperingkat di bawah PKP sehingga 28 April.

Bagaimanapun, keputusan untuk tidak beroperasi telah dipersetujui oleh Mesyuarat Khas Jawatankuasa Keselamatan (JKNN), yang telah dipengerusikan oleh Ketua Menteri negeri itu hari ini.

Menerusi mesyuarat tersebut, pihaknya telah mengambil kira faktor lain seperti menjauhkan sosial dan kemungkinan mewujudkan kluster jangkitan COVID-19 yang baru.

Oleh itu, beliau berkata kerajaan negeri mempunyai hak untuk tidak mematuhi keputusan kerajaan persekutuan, jika ia dilaksanakan, dan berharap kerajaan akan mengkaji semula perkara itu untuk keselamatan semua orang.

Sementara itu, Chow berkata kerajaan negeri akan memanjangkan tempoh operasi untuk penjualan input pertanian (baja/racun perosak), perkakasan, makanan haiwan dan ubat-ubatan sehingga jam 5 petang dari hari Isnin (13 April).