Artikel

Petronas Umum Penemuan Minyak Di Teluk Mexico

Progress Resources USA Ltd. (PRUL), anak syarikat Petronas bersama dengan rakan kongsinya semalam (6 April) telah mengumumkan penemuan minyak di telaga penerokaan monumen, iaitu di luar pesisiran Teluk Mexico, Amerika Syarikat (AS).

Syarikat minyak dan gas negara menyifatkan penemuan ini menandakan pencapaian penting dalam mengukuhkan dan membangunkan usahanya di AS, sambil mempelbagaikan dan memperluaskan portfolionya di AS dan luar pesisiran Teluk Mexico, AS.

Telaga penerokaan monumen ultra ini digerudi dengan kedalaman 10,164 meter dan ditemui kira-kira 60 meter pada permukaan pasir minyak bersih di bawah batu permata batu paleogene yang lebih rendah.

Menerusi penemuan ini, kerja penilaian lanjutan diperlukan untuk menentukan potensi penuh pengumpulan minyak.

Naib Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Upstream, Adif Zulkifli berkata penemuan ini merupakan perkembangan yang menggalakkan kerana ia meneruskan peluang untuk meningkatkan pertumbuhan Malaysia.

Telaga eksplorasi monumen ini dikendalikan oleh Equinor Gulf of Mexico LLC dengan 50 peratus kepentingan kerja manakala PRUL memegang 30 peratus dan Repsol E & P USA Inc memegang baki 20 peratus.