Artikel

Nungsari Ahmad Letak Jawatan Pengerusi Institut Penyelidikan Khazanah – Laporan TMR

Menurut laporan The Malaysian Reserve, Dr Nungsari Ahmad Radhi telah mengundurkan diri dari jawatan Pengerusi di Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) awal minggu ini.

TMR melaporkan lagi bahawa penarikan diri beliau pada jawatan itu adalah disebabkan kurang berkeyakinan tehadap para pemangku KRI.

Memiliki pengalaman 30 tahun dalam industri, Nungsari mula memberi sumbangan sejak penubuhan KRI pada tahun 2013 lagi.

Mempunyai peranan dalam bidang akademik, penasihat korporat, penyelidikan ekonomi, advokasi parlimen dan dasar, beliau memegang ijazah PhD dalam bidang Ekonomi dari Universiti Purdue.

Nungsari kini juga Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Penerbangan Malaysia sejak Julai 2018.

TMR turut mengesahkan bahawa peletakan jawatannya dari KRI telah mulai berkuat kuasa sejak Selasa lalu (31 Mac).


KRI berfungsi untuk menjalankan penyelidikan mengenai isu-isu yang dihadapi oleh negara.

Melalui hasil penyelidikan, institut ini akan mencadangkan langkah-langkah untuk diambil oleh kerajaan dalam meningkatkan dasar awam untuk kesejahteraan awam.

Pertubuhan bukan keuntungan itu diperbadankan sebagai sebuah syarikat terhad oleh jaminan, yang ditaja oleh dana kedaulatan negara Khazanah Nasional Bhd.

Perubahan individu yang memegang jawatan penting dalam agensi dan syarikat berkaitan kerajaan adalah norma, selaras dengan perubahan pegawai kerajaan atau pejabat tinggi di Putrajaya.

Pada hari Rabu, Perdana Menteri, Pejabat (PMO) mengumumkan pelantikan PM Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pengerusi Khazanah yang baru.

Turut menjadi anggota lembaga Khazanah ialah Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz dan bekas pengarah dana itu Datuk Mohammed Azlan Hashim.

Muhyiddin menggantikan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang dilantik sebagai pengerusi dan ahli lembaga pada 25 Mac.