Artikel

QSR Lantik Pengerusi Dan Pengarah Urusan Baharu

QSR Brands (M) Holdings Bhd (QSR Brands), jenama rangkaian makanan utama yang mengendalikan KFC dan Pizza Hut Malaysia telah melantik Dato’ Mustafha Hj Abd Razak sebagai Pengerusi dan Nehchal Khanna sebagai Pengarah Urusan.

Pelantikan ini mula berkuat kuasa pada 1 April 2020, semalam.

Sebelum menyertai QSR Brand, Nehchal adalah Penasihat Perniagaan Korporat Johor Corporation, sebuah perbadanan pelaburan negeri yang ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri Johor. Dalam kapasiti terdahulu, beliau adalah Pengarah Urusan di pejabat Singapura di Wall Street, syarikat Morgan Stanley antara 2010- 2016. Penasihat kepada para pelanggan di seluruh Asia Tenggara mengenai penggabungan, pengambilalihan dan transaksi pasaran modal.

Pengalaman Nehchal termasuk memberi nasihat mengenai beberapa transaksi terbesar bagi syarikat Malaysia termasuk Khazanah , Petronas dan Sime Darby. Sebelum menyertai Morgan Stanley pada tahun 2010, beliau adalah Pengarah Urusan di Deutsche Bank di Singapura di mana beliau adalah Ketua Perbankan Pelaburan untuk Malaysia dan Indonesia.

Berikutan pelantikan itu, Nehchal berkata, “Ia adalah penghormatan dan tanggungjawab yang besar untuk memimpin Jenama QSR dan memacu perniagaan ke hadapan di Malaysia dan rantau ini. Saya tidak sabar-sabar untuk bekerjasama dengan rakan-rakan saya di QSR Brands untuk mencapai tahap yang lebih tinggi dan terus memperkukuhkan kedudukan kami sebagai jenama rantai makanan utama yang disayangi dan dipercayai oleh semua rakyat Malaysia. “

Pelantikan ini berikutan persaraan Pengarah Urusan QSR Brands, Dato’ Seri Mohamed Azahari Mohamed Kamil yang meninggalkan syarikat itu pada 31 Mac 2020. Di bawah kepimpinan beliau, Dato’ Seri telah membantu menavigasi pertumbuhan dan pembangunan QSR Brands di rantau ini sejak menyertai pada tahun 2017.

Selain itu, QSR Brands turut mengalu-alukan penglibatan Dato’ Mustafha Hj Abd Razak sebagai Pengerusi QSR Brands (M) Holdings Berhad yang baru dilantik – memiliki pengalaman profesional selama 24 tahun dalam sektor korporat dan perbankan di Malaysia.