Artikel

COVID-19: Airbnb Bayar RM1.1 Bilion Pampasan Kepada Pemilik Rumah

Airbnb pada hari Isnin (30 Mac) berkata ia menumpukan RM 1.1 bil (AS$250 juta) untuk membantu pemilik rumah menampung kerugian.

Ini susulan tetamu yang membatalkan rancangan perjalanan disebabkan oleh pandemik coronavirus.

Langkah itu dibuat setelah Airbnb didesak oleh pemilik rumah beberapa minggu yang lalu untuk membuat bayaran pampasan penuh kepada tetamu yang membatalkan tempahan.

“Langkah ini bukan atas dasar perniagaan, tetapi berdasarkan perlindungan kesihatan awam,” kata pengasas dan Ketua Eksekutif Airbnb, Brian Chesky.

“Walaupun saya percaya kami melakukan perkara yang betul dalam mengutamakan kesihatan dan keselamatan, saya minta maaf kerana kami menyampaikan keputusan ini kepada tetamu tanpa berunding dengan anda.”

Airbnb akan membayar pemilik rumah 25 peratus daripada apa yang biasanya mereka akan bayar jika seseorang yang ditempah antara 14 Mac dan 31 Mei membatalkan penangguhan itu kerana COVID-19.

Pelanggan yang membatalkan tempahan Airbnb yang dibuat untuk tempoh tersebut dijanjikan bayaran balik penuh.

Airbnb juga membuat dana bantuan sebanyak AS$10 juta untuk “superhosts” yang berpengalaman dan bertaraf tinggi yang memerlukan bantuan membayar pinjaman bank tetapi kini tidak mampu kerana COVID-19 melumpuhkan industri pelancongan.

Airbnb juga menambah ciri kepada platformnya yang akan membolehkan orang menghantar wang untuk menyokong tuan rumah yang mereka terikat dengan semasa penginapan.

“Walau macam mana besar malapetaka ini melanda, ia tetap akan berakhir,” kata Chesky.

Kira-kira 50,000 pemilik rumah Airbnb telah secara sukarela menjadikan rumah mereka tersedia untuk pekerja penjagaan kesihatan, penyedia bantuan, dan responden pertama yang memerangi pandemik koronavirus, menurut Chesky. – AFP