Artikel

Ramalan Pertumbuhan KDNK 2020 Malaysia Menguncup Kepada 1.2%

Fitch Solutions melakukan semakan terhadap ramalan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) domestik 2020 bagi Malaysia dilihat mencatatkan penurunan kepada 1.2% daripada 3.7%.

Dalam satu kenyataan (27 Mac), semakan itu disebabkan oleh prospek ekonomi global yang semakin merosot – dijangkakan mempunyai keadaan kemelesetan yang lebih tinggi, prospek luaran yang lemah dan harga minyak yang rendah.

Faktor lain yang menyumbang adalah prospek krtikal untuk penggunaan swasta – pemacu pertumbuhan utama bagi Malaysia – berikutan pengenaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang diumumkan bermula 18 Mac hingga 14 April 2020.

Semakan semula di bawah ramalan 2020 ini merangkumi semua komponen perbelanjaan utama KDNK, kecuali penggunaan kerajaan.

Unjuran itu adalah berdasarkan kepada jangkaan pertumbuhan yang lebih rendah dalam penggunaan swasta, yang dijangka berada pada 1%, turun dari 5% sebelumnya.

Ini disebabkan gangguan yang mungkin berlaku kepada aktiviti ekonomi dan sosial yang biasa yang perlu dikekalkan oleh Malaysia untuk mengekang penyebaran Covid-19, yang akan mengurangkan pendapatan dan peluang yang boleh digunakan.

Fitch Solutions berkata ia mengakui bahawa permintaan luar dijangka merosot apabila ekonomi global menunjukkan penyusutan.

“Kami kini menjangkakan penguncupan KDNK tahun keseluruhan dalam lapan ekonomi utama, termasuk Amerika Syarikat, Jepun, Jerman dan Perancis.”

Selain itu, rakan pasaran Malaysia yang paling penting, Singapura, mungkin akan mengalami kemelesetan pada tahun 2020, dan pihaknya telah menyemak ramalan pertumbuhan 2020 untuk Singapura menunjukkan penguncupan 2.8% daripada pertumbuhan 1% sebelum ini.

Di samping itu, harga minyak dijangka kekal rendah di tengah permintaan yang melemahkan, terutamanya dari sektor penerbangan yang melanda di seluruh dunia.

Malah, pihaknya turut melihat bahagian import Malaysia jatuh lebih cepat berbanding eksport, ini berikutan Malaysia memiliki pengeluaran makanan yang mencukupi. Secara terus  akan membantu menyokong imbangan perdagangan dan mencegah penurunan yang lebih curam dalam pertumbuhan.