Artikel

Imri Mokhtar Dilantik COO Baharu Celcom

Celcom Axiata Berhad (Celcom) melantik Imri Mokhtar sebagai Ketua Pegawai Operasi (COO) yang baharu bermula 1 Mei 2020.

Sebelum ini, Imri merupakan bekas COO Telekom Malaysia (TM). Imri juga pernah berperanan sebagai Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM daripada November 2018 hingga Jun 2019.

Di Celcom Axiata, Imri akan memimpin teknologi, transformasi digital, dan beberapa fungsi korporat dalam kumpulan sokongan. Ini termasuk operasi rangkaian, pemangkin digital, informasi teknologi (IT), transformasi perniagaan, pengurusan program, kawalselia, undang-undang, dan fungsi korporat lain dalam memacu kecemerlangan operasi di seluruh peringkat organisasi.

Beliau bermula di TM pada tahun 1996, dan menyertai TM semula pada 2005, memegang beberapa jawatan di TM termasuk sebagai Naib Presiden, Pejabat Pengurusan Program dan Prestasi, dan Naib Presiden Eksekutif, Pelanggan.

Pada tahun 2005, Imri berkhidmat dengan sebuah operator TV berbayar di Malaysia dan turut berpengalaman sebagai konsultan di sebuah firma konsultansi pengurusan global.

Imri merupakan graduan University College London dengan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian Kelas Pertama) dan kemudian menamatkan program perniagaan dan kepimpinan di Cambridge Judge Business School dan Harvard Business School.