Artikel

Pengarah AmBank Sah Dijangkiti COVID-19

AmBank mengesahkan bahawa Pengarah Bukan Eksekutif di salah sebuah subsidiarinya telah disahkan positif COVID-19.

Melalui sebuah kenyataan media hari ini (10 Mac), AMMB Holdings Berhad (AMMB) berkata hasil pemeriksaan awal mendapati Pengarah terbabit tidak ada kontak-langsung dalam tempoh 10 hari dengan mana-mana kakitangan atau melawati mana-mana premis Kumpulan AmBank.

Kementerian Kesihatan sedang mengambil langkah menjejaki kontak langsung Pengarah Bukan Eksekutif tersebut.

Mana-mana kakitangan yang berhubung dengan Pengarah Bukan Eksekutif tersebut dalam tempoh 14 hari terakhir telah dikuarantinkan dan akan menjalani pemeriksaan perubatan yang diperlukan.

Antara langkah berjaga-jaga yang diambil oleh Kumpulan AmBank termasuk mengawal kemasukan pelawat ke premisnya, pemeriksaan suhu di lokasi berisiko tinggi, penyediaan topeng muka dan sanitari tangan, meningkatkan kekerapan dan intensiti pembersihan serta melaksanakan arahan perjalanan dan nasihat kepada semua kakitangan.

Perniagaan dan operasi Kumpulan AmBank akan berjalan seperti biasa. Kumpulan AmBank akan terus bertanggungjawab dan telus dalam melindungi keselamatan dan kesihatan semua pihak berkepentingan, khususnya kakitangan dan para pelanggan.

Pengarah Bukan Eksekutif tersebut kini sedang menerima rawatan di hospital kerajaan. Kumpulan AmBank berharap agar Pengarah tersebut diberikan kesembuhan dalam masa terdekat.