Artikel

IOC: Sukan Olimpik Tokyo 2020 Cenderung Dibatalkan

Menurut sumber anggota kanan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Dick Pound mengatakan besar kemungkinan penganjur cenderung untuk membatalkan acara Sukan Olimpik Tokyo 2020 berbanding membuat penangguhan atau memindahkan tempat acara.

Pound berpendapat sekiranya tempat acara diubah saat akhir, ini akan menjadi sangat sukar kepada para atlet. Di mana notis pemberitahuan perlu diedar dengan segera.beberapa bulan. Dianggarkan tempoh pemerhatian terhadap situasi kesihatan ini akan berjalan selama  tiga bulan – mungkin satu atau dua bulan – untuk menentukan nasib Tokyo Olimpik 2020, keputusan ditunda sehingga akhir bulan Mei ini.

Kenyataan ini berikutan isu penularan wabak koronavirus (CoVid-19) yang sedang berlaku dibeberapa buah negara, Jepun antara yang terlibat. 

Wabak virus yang bermula di China dua bulan lalu telah menjangkiti lebih 80,000 orang di seluruh dunia dan membunuh lebih 2,700 orang, kebanyakannya di China. Tetapi virus itu telah bertapak di Korea Selatan, Timur Tengah dan Eropah, menimbulkan rasa takut terhadap pandemik.

Buat masa ini Jepun mencatatkan angka pesakit koronavirus seramai 160 orang – termasuk 22 orang telah pulih dan 4 pesakit telah disahkan meninggal dunia. 

Kira-kira 11,000 peserta dijangka hadir ke  Sukan Olimpik, yang akan dibuka pada 24 Julai, dan 4,400 terikat untuk Sukan Paralimpik, yang akan dibuka pada 25 Ogos.

IOC juga dikatakan telah membina dana kecemasan, dilaporkan kira-kira AS$1 bilion, untuk keadaan yang tidak diduga bagi membantu IOC dan persekutuan sukan antarabangsa yang bergantung kepada pendapatan daripada IOC.

Kira-kira 73% pendapatan IOC AS$ 5.7 bilion dalam kitaran Olimpik selama empat tahun berasal dari hak siaran.

Bagaimanapun, pendirian IOC ini masih bergantung kepada rundingan bersama Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), badan PBB, untuk mengetahui langkah seterusnya. –Asia Nikkei