Artikel

Axiata Malaysia Laksana Rundingan Bersama 11 Syarikat, Sasar Perolehan Lesen Bank Digital

Menurut Timbalan Ketua Eksekutif Axiata Group Malaysia, Mohd Izzaddin Idris – pihaknya kini sedang mengadakan perbincangan bersama 11 syarikat rakan kongsi yang berpotensi, termasuk bank, untuk bekerjasama bagi mendapatkan lesen perbankan digital.

Bank pusat Malaysia merancang untuk mengeluarkan sehingga lima lesen kepada bank dalam talian baru yang menawarkan perbankan konvensional atau Islam di bawah rangka kerja yang dicadangkan yang akan dimuktamadkan menjelang akhir bulan Jun.

Reuters turut melaporkan selain Axiata, syarikat lain yang turut terlibat adalah Grab, Razer, AirAsia dan CIMB, yang ingin memohon lesen perbankan digital di Malaysia.

Axiata telah memberikan komen dan telah melibatkan bank pusat sejak draf cadangannya dikeluarkan pada bulan Disember, Mohd Izzaddin memberitahu taklimat pendapatan. 

Menerusi usaha digital firma, Axiata Digital Services akan menempatkan usaha digital dan memiliki e-wallet Boost.

Axiata juga berkata ia tidak mengadakan sebarang perbincangan dengan firma telekomunikasi Norway Telenor ASA atas kesepakatan.

Bulan lalu, Bloomberg berkata pemegang saham utama Telenor dan Axiata, Khazanah Nasional Bhd, sedang berbincang, hanya empat bulan selepas syarikat itu membatalkan penggabungan operasi Asia mereka yang dirancang.

Syarikat itu juga berkata pada hari Jumaat ia merancang penawaran awam permulaan unit Robi di Bangladesh menjelang suku terakhir tahun ini dan menjangka dapat menaikkan RM255 juta ringgit ($ 60.8 juta).