Artikel

Siapa Kerajaan Malaysia Sekarang?

Berikutan pada ketika ini, menurut Pejabat Perdana Menteri Malaysia – Tun Dr. Mahathir Mohamad secara rasminya telah meletakkan jawatan selaku pemimpin negara.

Susulan itu, Datuk Seri Azmin Ali (Parti Keadilan Rakyat) dan Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Yassin (Bersatu) telah bertindak untuk menarik diri bersama beberapa ahli yang lain dari pimpinan Pakatan Harapan. 

Tindakan drastik ini sekaligus menjadikan kedudukan kerusi pada Parlimen telah berubah. Ini adalah kiraan kedudukan kerusi Parlimen.

Pakatan Harapan kini memiliki bilangan kerusi sebanyak 92

Kiraan ini merangkumi kedudukan kerusi Parlimen bagi Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebanyak 39 kerusi, Parti Tindakan Politik (DAP) sebanyak 42 kerusi dan Amanah sebanyak 11 kerusi Parlimen.

Pembangkang pula mencatatkan bilangan kerusi sebnyak 41 buah kerusi

Catatan ini merangkumi UMNO sebanyak 38 buah kerusi, MCA sebanyak 2 kerusi, MIC – 1 kerusi, PAS sebanyak 18 kerusi, Gabungan Parti Serawak (GPS) sebanyak 18 buah kerusi, Gabungan Bersatu Sabah (GBS) sebanyak 3 kerusi dan PSB atau Bebas sebanyak 3 kerusi.

Bagi Parti Lain

Manakala untuk parti lain pula mencatatkan bilangan kerusi – Bersatu sebanyak 26 kerusi, Warisan – 9 kerusi, UPKO sebanyak 1 kerusi dan bekas ahli PKR sebanyak 11 kerusi.