Artikel

AirAsia Dijangka Catat Kerugian RM1.1 Bilion, Kesan Wabak Koronavirus

AirAsia Group Bhd dijangka mencatatkan kerugian bersih utama sebanyak RM1.1 bilion berikutan penularan  wabak koronavirus (Covid-19) menjadikan permintaan dan hasil yang lebih rendah di Malaysia, Thailand dan Filipina.

Menurut laporan TheEdge, catatan CGS-CIMB Research yang dianggarkan yang berakhir pada 31 Disember, 2020 (FY20) anggaran keuntungan teras (CNP) anggaran RM147 juta kepada RM1.1 bilion kerugian bersih teras (CNL) sebagai Virus Covid-19 terus memberi impak kepada Malaysia AirAsia (MAA), Thai AirAsia (TAA) dan Filipina AirAsia (PAA).

Antara yang mendorong kepada penurunan ini adalah melibatkan penerbangan ke China, Hong Kong dan Macau.

CGS-CIMB menyedari impak hasil daripada Covid-19 akan agak diimbangi oleh harga bahan api jet yang lebih rendah, yang telah menurun disebabkan oleh permintaan yang lebih rendah dari China dan pengeluaran minyak mentah global yang mencapai lebihan bekalan.

Khususnya, rumah penyelidikan kini meramalkan penurunan nilai penumpang sebesar 9.5% (yoy) pada kilometer penumpang hasil (RPK) untuk MAA, serta penurunan faktor beban penumpang (PLF) sebanyak sembilan mata (ppt) kepada 76% dan penurunan kadar hasil sebanyak 3.8%.

RPK TAA dijangka turun 10,5% yoy, dengan jatuh 6 ppt di PLF menjadi 78% dengan penurunan 2% hasil untuk boot.

Bagi kedua-dua MAA dan TAA, permintaan RPK Asia Utara akan jatuh 23% kepada 31% tahun yang sama, dengan perjalanan domestik dan Asean yang kurang.

Sebaliknya, RPK PAA dijangka meningkat 1.1% pada tahun FY20 berikutan pertumbuhan terus dalam perjalanan domestik. Walau bagaimanapun, permintaan perjalanan antarabangsa dijangka menurun 21%.

PLF PAA dijangka datang pada paras yang sihat sebanyak 82% pada TK20, turun 4.4 ppt, dengan hasil yang mungkin melembutkan sebanyak 1% yoy.

CGS-CIMB turut menyifatkan kesan negatif Covid-19 mungkin kurang penting kepada Indonesia AirAsia (IAA) dan AirAsia India (AAI) kerana kurangnya pendedahan kepada penerbangan Asia Utara, dengan AAI hanya tertumpu kepada penerbangan domestik sahaja buat masa ini.

Firma penyelidikan itu terus menunjukkan bahawa AAGB tidak dapat bertolak ansur dengan perubahan yang tidak dijangka kepada permintaan dan hasil memandangkan keuntungannya telah terjejas oleh kos pesawat pajakan yang lebih tinggi – dengan hampir semua pesawatnya telah dijual dan dipajak semula dua tahun lalu.

Hasil daripada kerugian yang dijangkakan, CGS-CIMB telah menurunkan harga sasaran (TP) untuk AAGB kepada RM1.03, daripada RM1.58 sebelumnya.

TP baru ini didasarkan pada nilai harga ke-buku 2020 yang lebih rendah (P / BV) sebanyak 0.73 kali (dari 1 masa), iaitu dua penyimpangan standard di bawah P / BV bermakna sejak tahun 2013.

Sehingga 9.30 pagi, saham di AAGB tidak berubah pada RM1.19, dengan nilai pada RM3.98 bilion. Ia menyaksikan 6.65 juta saham didagangkan.