Artikel

Malaysia Sasar Prestasi Terbaik Bagi Penyediaan Produk Halal Di Sukan Olimpik Tokyo 2020

Malaysia bakal menyertai penyediaan makanan produk halal pada acara sukan terbesar dunia iaitu Sukan Olimpik Tokyo 2020.

Menurut Ahmad Husaini Hassan, Pengerusi MyChef – Ini merupakan platform terbaik dan peluang besar kepada industri makanan halal negara tempatan. 

Malaysia adalah satu-satunya negara yang telah mencapai perjanjian kerjasama halal dengan Tokyo untuk acara sukan. 

Menerusi industri sukan Malaysia menggunakan peluang ini untuk meningkatkan eksport halal, termasuk makanan dan kosmetik, kira-kira satu per lima hingga RM49.7 bilion (AS $ 12 bilion) tahun ini. Negara ini mengeksport barangan halal bernilai RM2.5 bilion (AS$ 604 juta) ke Jepun pada tahun 2018, 90 peratus daripadanya adalah produk makanan.

Pasaran halal Malaysia dilihat sedikit keterbelakang berbanding negara bukan Islam seperti Amerika Syarikat, China dan Brazil. 

Menurut penyelidikan firma Dublin – Nilai pasaran halal global dijangka mencecah  RM10.7 trilion (AS$ 2.6 trilion) menjelang 2023.

Kerajaan telah menetapkan sasaran menjual makanan dan produk halal sebanyak RM1.2 bilion (AS$ 300 juta) kepada orang Islam dan bukan Islam dalam arena sukan.

Ia telah mendapat ruang di luar untuk menganjurkan promosi “Malaysia Street 2020”, yang akan menawarkan peluang untuk menjual makanan dan untuk firma untuk bertemu dengan pembeli dan pengedar Jepun.

HQC Commerce, antara empat firma yang dipilih untuk mengetuai industri halal Malaysia di Jepun. Penyertaan Sukan Olimpik Tokyo 2020 ini dilihat sebagai batu loncatan untuk mengembangkan lagi operasi dan mempromosikan produk halal industri tempatan. –Reuters