Artikel

Pertumbuhan KDNK 2020 Malaysia Menghadapi Tekanan Penurunan Sederhana – RAM Ratings

Pertumbuhan KDNK Malaysia ialah 4.3% pada tahun 2019.

Ini lebih rendah daripada sasaran agensi penarafan Malaysia – RAM Ratings – yang diramalkan pada 4.6%.

Hal ini disebabkan terutamanya oleh tekanan menurunkan bekalan ke sektor pertanian dan perlombongan, serta perlaksanaan pelaksanaan projek besar-besaran tahun lepas.

Ke depan, RAM telah mengekalkan unjuran mereka untuk 2020 pada 4.5% walaupun terdapat risiko penurunan yang ketara.

Khususnya, penyebaran novel coronavirus dan impaknya terhadap perkhidmatan dan industri budi bicara seperti pelancongan, runcit dan F & B mungkin merosakkan sektor perkhidmatan – komponen sektor terbesar dalam KDNK.

Rantaian bekalan, terutama yang paling berkaitan dengan China, akan terjejas oleh penutupan kilang sementara.

Eksport barangan untuk kegunaan perindustrian dan rumah tangga akan sederhana di tengah permintaan luar negeri yang lebih perlahan dan pengeluaran yang lebih rendah.

Penentu utama kesan risiko penurunan ini ialah panjang dan keterukan wabak itu. Ini boleh mencukur 0.2 hingga 0.5 mata peratusan daripada unjuran pertumbuhan KDNK bagi tahun 2020.

RAM berkata sokongan berpotensi dari dasar monetari dan fiskal akan memainkan peranan penting dalam mengekalkan momentum pertumbuhan.

Projek-projek kredit yang baik dan kondisif adalah penting untuk memacu pertumbuhan tahun ini di tengah-tengah keadaan yang sangat tidak menentu ini.