Artikel

Ahli Parlimen Subang Jaya Gesa Tindakan Segera Diperlukan Untuk Memacu Ekonomi

Susulan pengumuman KDNK Malaysia yang rendah, beberapa ahli ekonomi dan juga Ahli Parlimen menggesa kerajaan segera membentangkan langkah-langkah yang perlu segera diambil untuk menangani isu kelembapan ekonomi.

Ahli Parlimen Subang Jaya, YB Wong Chen menggariskan bahawa pertumbuhan KDNK kali ini adalah yang terendah sejak 10 tahun kebelakangan ini.

Beliau menerangkan bahawa dengan timbulnya isu koronavirus dan juga keadaan pasaran kelapa sawit yang semakin meruncing, beliau meminta Menteri Hal Ehwal Ekonomi menjelaskan kepada rakyat bagaimana pelan ekonomi negara akan dibaikpulih dengan situasi dunia yang semakin meruncing.

Minyak Kelapa Sawit

Inventori minyak kelapa sawit Malaysia jatuh untuk bulan keempat berturut-turut pada Januari 2020 kepada paras terendah dalam tempoh dua tahun, menurut data yang dikeluarkan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) semalam.

Inventori pada akhir bulan Januari turun 12.7% bulan ke bulan kepada 1.76 juta tan metrik, jauh di bawah dua juta tonne yang dilanggar pada September 2017.

Pada Disember 2019, inventori pada 2.01 juta tan metrik.

Sementara itu, pengeluaran bulan-ke-bulan turun 12.6% kepada 1.17 juta tan pada bulan Januari, manakala eksport turun 13.2% dari Disember kepada 1.21 juta tan, kata MPOB.

Ketua bidang agribisnis CGS-CIMB Research Ivy Ng berkata angka inventori minyak sawit Januari 2020 berada di atas jangkaan dan secara meluas selaras dengan jangkaan pasaran.

Koronavirus atau COVID-19

Melangkah masuk ke tahun 2020, pertumbuhan ekonomi, terutamanya pada suku pertama tahun ini (1Q20), akan terjejas oleh wabak koronavirus novel (Covid-19), kata Bank Negara Malaysia (BNM).

BNM berkata kesan keseluruhan wabak ekonomi Malaysia akan bergantung kepada tempoh dan penyebaran wabak serta tindak balas dasar oleh pihak berkuasa.

Buat masa ini, data tentang penularan wabak COVID-19 ini masih belum disiapkan oleh mana-mana pihak berkuasa. Penganalisis berpendapat bahawa data pertama yang masuk mungkin diperjelaskan dalam laporan ekonomi suku pertama tahun ini.