Artikel

Xerox Menaikkan Tawaran Pengambilalihan HP Kepada RM149 Bilion

Menurut laporan semalam (10 Feb) Xerox akan menaikkan tawarannya untuk pembangun komputer dan pencetak HP sehingga RM149 bilion (AS$ 36 bilion).

Ini adalah sebahagian daripada usaha untuk memenangi pemegang saham di antara persaingan tinggi dalam firma Silicon Valley.

Peningkatan tawaran baru ini dilihat 10 peratus lebih tinggi daripada tawaran yang dilancarkan tahun lalu dan ditolak oleh lembaga pengarah HP.

Dalam satu kenyataan, Xerox telah mendapat sokongan daripada beberapa pemegang saham utama HP yang menginginkan pulangan dipertingkatkan, prospek pertumbuhan yang lebih baik dan modal insan terbaik yang akan dihasilkan daripada gabungan Xerox dan HP.

Kenyataan itu menambah bahawa pihaknya akan menawarkan nilai tunai serta-merta, dan peningkatan yang bermakna melalui pemilikan ekuiti dalam syarikat gabungan ini.

Namun HP telah memaklumkan tawaran Xerox itu terlalu rendah dan bulan lalu, mereka mendakwa tawaran pengambilalihan itu dipandu oleh ahli korporat Carl Icahn, yang mempunyai kepentingan dalam Xerox.

“Kedudukan pemilikannya yang besar di Xerox bermakna kepentingannya tidak sejajar dengan pemegang saham HP lain,” kata kenyataan HP pada Januari.

“Disebabkan oleh kedudukan pemilikan Icahn, dia tidak akan mendapat faedah daripada pengambilalihan HP oleh Xerox pada harga yang tidak bernilai HP.”

Xerox berkata ia sedang berusaha untuk memilih ahli bahagian baru HP yang akan menyokong perjanjian pengambilalihan tersebut. – AFP