Artikel

Pengasas JetBlue Bakal Melancarkan Breeze Airways Menjelang Akhir Tahun 2020

Menurut laporan media AS, syarikat JetBlue Airways telah memfailkan permohonan dengan Jabatan Pengangkutan untuk melancarkan sebuah syarikat penerbangan baru.

Penerbangan untuk syarikat baru ini dinamakan sebagai Breeze Airways – ia bakal berlepas menjelang akhir tahun ini, kata pengasas JetBlue, David Neeleman .

Breeze berhasrat untuk menjadi syarikat penerbangan terbaik di dunia dan akan memberi tumpuan kepada bandar-bandar AS bersaiz sederhana yang ditinggalkan oleh rangkaian pengangkutan udara semasa kami, kata JetBlue dalam permohonannya, yang difailkan pada hari Jumaat, menurut beberapa cawangan.

Sektor pengangkutan udara AS kini tertumpu kepada empat syarikat – Delta Airlines, United Airlines, American Airlines dan Southwest Airlines – mengawal tiga suku pasaran domestik.

Neeleman turut menambah pihaknya sedang mempertimbangkan kira-kira 500 bandar, membolehkan para pelancong untuk memintas hab sambungan.

Breeze Airways mesti mendapatkan pensijilan membawa penerbangannya dari Federal Aviation Administration (FAA), pengawal selia AS.