Artikel

Australia, Indonesia Umum Pelan 100 Hari Laksana Kerjasama Perjanjian Perdagangan

Hari ini, Australia dan Indonesia telah mengumumkan pelan 100 hari untuk melaksanakan perjanjian dagangan telah lama ditemeterai.

Gabungan kerjasama kedua-dua ekonomi G20 ini bernilai AS $ 12 bilion untuk setahun.

Menurut Presiden Joko Widodo pada sidang parlimen Australia – dia menyifatkan mereka sebagai pasukan yang baik. Di mana, gabungan ini mampu mengalahkan “musuh bersama” dan berkongsi cabaran seperti pertahanan, sikap tidak bertoleransi dan perubahan iklim. 

Rundingan mengenai perjanjian perdagangan Australia-Indonesia bermula pada tahun 2010 dan ia telah disahkan oleh parlimen Indonesia minggu lalu, menjelang kunjungan Jokowi.

Perjanjian itu akan menyaksikan penghapusan semua tarif perdagangan Australia, sementara 94 peratus dari tugas Indonesia akan dihapuskan secara beransur-ansur. 

Jokowi turut berjanji untuk mengurangkan kadar kemiskinan warga Indonesia, berikutan ingin menampilkan negara tersebut sebagai antara kuasa besar ekonomi dunia.

Akses yang lebih besar ke pasaran Australia dijangka merangsang industri automotif dan tekstil Indonesia, dan meningkatkan eksport kayu, elektronik dan barangan perubatan.

Perjanjian itu juga termasuk akses yang lebih baik untuk industri pertanian Australia ke pasaran luas Indonesia sebanyak 260 juta orang.

Universiti Australia, penyedia kesihatan dan pelombong juga mendapat manfaat daripada kemasukan mudah ke ekonomi terbesar di Asia Tenggara.

Para pemimpin juga melihat perbincangan ini dapat memudahkan rakyat Indonesia memasuki Australia dan menjadikan Australia sebagai destinasi pelancongan mereka. –AFP