Artikel

Padah Membunuh 26 Orang Awam, Tentera Thailand Yang Mengamuk Ditembak Mati

Seorang askar di timur laut Thailand didapati telah ditembak mati pada hari ini (9 Feb).

Dia didapati telah membuat serangan bunuh sekurang-kurangnya ke atas 26 orang awam, dan telah ditembak mati oleh pihak berkuasa selepas dia bersembunyi di sebuah pusat membeli-belah.

Menurut laporan Reuters, pihak berkuasa telah membunuh Jakrapanth Thomma yang berusia 32 tahun, beberapa jam selepas serbuan di Terminal 21 di Nakhon Ratchasima mengakibatkan seorang anggota pasukan keselamatan mati dan dua orang lagi cedera.   

“Polis telah membunuh pelaku dan menyelamatkan lapan orang tebusan. Ada yang cedera,” kata ahli sumber keselamatan yang enggan namanya disebut kerana mereka tidak dibenarkan bercakap dengan media.

Kematian itu disahkan oleh Menteri Kesihatan Awam Anutin Charnvirakul.

“Terima kasih polis dan tentera kerana mengakhiri situasi genting ini. Penembak telahpun ditembak mati!” Anutin berkata dalam jawatan di Facebook.

Perdana Menteri, Prayuth Chan-och meluahkan rasa simpatinya dan ucapan takziahnya kepada mangsa terhadap apa yang berlaku. Baginya peristiwa sedemikian tidak pernah terjadi di Thailand. Dia juga mengharapkan ini adalah kali terakhir peristiwa tersebut berlaku. 

Peristiwa ini mula berlaku pada jam 3 petang 8 Februari. Jakrapanth telah melepaskan tembakan disebuah rumah sebelum beralih ke kawasan kem tentera dan kemudiannya memilih tempat tembakan di pusat membeli-belah. 

Sebelum tembakan, Jakrapanth telah memaklumkan kehadirannya ke pusat membeli-belah pada status facebook media sosial.

Ini adalah antara apa yang dikongsikan – “Kematian tidak dapat dielakkan untuk semua orang”. Suspek juga turut menyiarkan gambar tangannya memegang sepucuk pistol.

Menerusi rakaman yang dibuat jelas memperlihatkan adegan panik orang-orang yang sedang melarikan diri dan apa yang kelihatan adalah bunyi tembakan automatik mengisi ruang udara.

Perdana Menteri turut berkata pembunuhan itu mungkin timbul daripada dendam atas kesepakatan tanah di mana Jakrapanth merasakan dia telah ditipu.

Motif tembakan ini dikatakan mempunyai unsur dendam. Namun motif sebenar tembakan tersebut masih lagi tidak dapat dikenalpasti.