Artikel

Hess Malaysia Bersedia Memulakan Projek NMB Pada Fasa Kedua

Hess Malaysia telah mengeluarkan gas pertama dari telaga Zetung bagi Fasa II Projek Pembangunan Gas Bersepadu North Malay Basin (NMB).

Projek Pembangunan Gas Bersepadu NMB adalah projek pembangunan berperingkat dengan Fasa I yang terdiri daripada sistem pengeluaran awal dan projek pembangunan penuh, yang mencapai gas pertama pada tahun 2013 dan 2017 masing-masing. 

Fasa II termasuk pembangunan ladang Zetung dan Anggerik yang terletak di selatan Platform Pengolahan Pusat Bergading (CPP), kira-kira 300 kilometer di luar Semenanjung Malaysia.

Menurut Zhiyong Zhao, Naib Presiden Hess Asia – pihaknya berbangga kerana telah berjaya menghantar gas pertama NMB Fasa II dengan selamat dan mengikut jadual. 

NMB adalah sumber penting bagi Malaysia dan akan membantu memenuhi peningkatan permintaan gas asli di seluruh negara. Kejayaan berikutnya untuk NMB adalah penyampaian gas pertama dari telaga Anggerik, yang dijangka menyusul pada 2020 April.

Hess pada awal tahun ini menghentikan pembangunan Fasa 3 NMB, dengan pengeluaran gas pertama dirancang untuk suku keempat bagi tahun 2021.

NMB adalah aset gas hidupan sepanjang hayat yang terdiri daripada sembilan medan gas asli yang ditemui dengan anggaran sumber boleh kasar diperoleh semula lebih daripada 1.5 trilion kaki padu gas asli dan lebih daripada 20 juta tong kondensat. 

Hess Malaysia, anak syarikat Hess Corporation, adalah pengendali dan memegang 50 peratus kepentingan dalam projek NMB bersama-sama dengan PETRONAS Carigali Sdn Bhd (PCSB), yang memegang kepentingan 50 peratus.