Artikel

Tony Fernandes & Din Meranun Umum Cuti 2 Bulan, Bo Lingam Dilantik Pemangku CEO AirAsia

Berhubung kes siasatan yang dijalankan ke atas AirAsia. Tony Fernandes Dan Datuk Kamarudin Meranun telah mengambil tindakan untuk berehat seketika selama dua bulan.

Ini merupakan kenyataan rasmi dari pihak mereka:

“Kami merujuk kepada pengumuman akhbar yang dibuat oleh AirAsia pada 01 Feb 2020 berhubung dengan tuduhan yang dibuat terhadap kami dalam Perjanjian Pendakwaan Ditangguhkan “Airbus”.  Perjanjian ini dan kandungannya telah tiba tanpa sebarang rujukan kepada kami; tidak ada penjelasan yang dicari dari kami. Ini adalah pelanggaran jelas prinsip asas keadilan yang jelas.

Kami secara mutlak menafikan apa-apa dan semua tuduhan salah atau salah laku di pihak kami sebagai pengarah AirAsia.  Kami tidak akan membahayakan syarikat-syarikat yang sangat kami habiskan untuk seluruh kehidupan kami sehingga status global mereka sekarang.

Untuk memudahkan penyiasatan penuh dan bebas oleh AirAsia, kami melepaskan peranan eksekutif kami dengan serta-merta untuk jangka masa dua bulan, atau tempoh lain yang mungkin difikirkan sesuai oleh syarikat.

Walau bagaimanapun, kami akan terus membantu AirAsia dalam kapasiti penasihat apabila dan apabila diperlukan.

Akhirnya, kami mengalu-alukan sebarang siasatan oleh pihak berkuasa dan akan memperluaskan kerjasama kami sepenuhnya” tambah keduanya lagi”.

PEMANGKU CEO

Sementara itu, Bo Lingam, dilantik menjadi Pemangku CEO bagi AirAsia.

Bo Lingam, atau Tharumalingam a/l Kanagalingam merupakan Timbalan CEO Kumpulan AirAsia, dan mula berkhidmat dalam syarikat itu sejak 2001.

Sebelum memulakan kerjaya beliau di AirAsia, beliau telah menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia dan telah bekerja di EMI Music dan Warner Music.