Artikel

Airbus bersetuju bayar RM16 bil untuk selesai kes rasuah

Airbus dijangka membayar denda sebanyak RM16 bil (3.6 bil euro) kepada Britain, Perancis dan Amerika Syarikat (AS) untuk menyelesaikan kes rasuah.

Ini setelah mahkamah Eropah mendakwa syarikat penerbangan itu telah menjual pesawat dan peralatan yang mencurigakan, menurut perjanjian yang diluluskan oleh mahkamah Perancis pada Jumaat (31 Jan).

Airbus akan membayar RM9.5 bil (2.1 bil euro) kepada pihak berkuasa Perancis, serta RM4.5 (0.9 bil euro) di Britain dan RM2.4 bil (0.5 bil euro) di AS.

Syarikat gergasi aeroangkasa Eropah berkata minggu ini bahawa ia telah menyediakan wang itu, sambil menunggu kelulusan mahkamah perjanjian itu.

“Perjanjian ini dibuat dalam konteks penyelidikan terhadap tuduhan rasuah dan korupsi, serta pematuhan dengan Peraturan Trafik Antarabangsa AS dalam Arms,” ‚Äč‚Äčkata Airbus pada hari Selasa (28 Jan).

Kes itu dihadapkan di mahkamah yang sama untuk meluluskan perjanjian itu dijangka di London dan Washington pada hari Jumaat (31 Jan).

Denda itu dijangka memberi kesan yang besar kepada pendapatan kewangan syarikat itu bagi tahun 2019, yang akan dikeluarkan pada 13 Februari.

Tetapi penyelesaian mahkamah ini membolehkan Airbus untuk mengelakkan litigasi yang mahal atas disyaki rasuah yang muncul dari penyiasatan dalaman pada tahun 2016. – AFP