Artikel

BBC News: Sekitar 450 Pekerjaan Dikurangkan, Sasaran Penjimatan Sehingga RM360 Juta

Antara saluran yang terlibat adalah Newsnight BBC Two, BBC Radio 5 Live dan program World Update dalam World Service.

Pengarah BBC News, Fran Unsworth berkata tindakan ini perlu dilaksanakan harus ada bagi peralihan penyiaran tradisional kepada penyiaran ke arah digital.

Namun, kenyataan tersebut telah disangkal oleh Kesatuan Penyiaran Bectu di mana pihak mereka beranggapan perubahan itu bermakna kakitangan akan berada di bawah tekanan yang sangat tinggi.

BBC News kini menggaji kira-kira 6,000 orang pekerja, termasuk 1,700 di luar UK. Anggarannya selepas perubahan itu akan menjadi sekitar RM2.1 bilion (£ 480 juta) setahun.

Turut dimaklumkan, BBC juga terpaksa berdepan dengan perubahan cara penonton melihat medium media mereka.

“Kami perlu membentuk semula BBC News selama lima hingga 10 tahun yang akan datang dengan cara yang dapat menjimatkan sejumlah besar wang. Kami menghabiskan terlalu banyak sumber daya kami dalam penyiaran linier tradisional dan tidak cukup digital.”

Apa Yang Ingin Diselamatkan?

Perbadanan itu mengumumkan pada tahun 2016 bahawa ia perlu menyelamatkan RM3.6 bilion (£ 800 juta), dengan kira-kira pungutan sebanyak RM360 juta (£ 80 juta) dari bahagian Berita.

Hanya lebih dari RM180 juta (£ 40 juta) – kira-kira setengah daripada simpanan yang diperlukan dalam BBC News telah dikutip sejak empat tahun yang lalu.

Manakala bagi baki simpanan pula akan diperoleh menerusi penyusunan semula ruang berita.

Menerusi perubahan ini, bermakna terdapat pengurangan jumlah keseluruhan berita yang akan dilaporkan, dan Newsnight dijangka akan menghasilkan kandungan berita yang lebih sedikit berbanding dahulu.

Unsworth juga menyatakan proses semakan semula akan dilakukan terhadap jumlah penyampai berita BBC News serta akan meneliti fungsi peranan mereka.

Penjimatan ini dijangka akan mengakibatkan penutupan pekerjaan di seluruh BBC News memandangkan perancangan dan platform pemberitaan akan mula diselenggarakan.

Laman web BBC News sebahagian besarnya, walaupun tidak sepenuhnya dilindungi – namun platform ini bersedia untuk melabur lebih banyak dalam penghasilan kandungan digital, termasuk pelancaran versi baharu iaitu aplikasi BBC News.

Untuk makluman pembaca pengosongan jawatan bagi 450 pekerjaan ini adalah termasuk kepada 50 penutupan jawatan di World Service yang diumumkan pada akhir 2019, sebelum ini.