Artikel

Sime Darby Property Melantik Dato’ Azmir Merican Sebagai Pegarah Urusan Kumpulan Baharu

Sime Darby Property Berhad hari ini mengumumkan bahawa lembaga pengarahnya telah melantik Dato ‘Azmir Merican Azmi Merican sebagai Pengarah Urusan Kumpulan berkuat kuasa 22 April 2020.

Dato ‘Azmir memiliki pelbagai pengalaman dari latar belakang kewangan dan sebagai pemimpin perniagaan kanan. Beliau kini adalah Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif UEM Edgenta Berhad, salah satu daripada pengurusan aset terbesar dan syarikat penyelesaian infrastruktur di Asia dengan operasi di enam negara.

Beliau memulakan kerjayanya sebagai penganalisis pelaburan dan kemudian sebagai pengurus di PricewaterhouseCoopers. Beliau kemudiannya bekerja dengan CIMB Investment Bank dan selepas itu, menyertai Kumpulan AWC Berhad sebagai Ketua Eksekutif dan Pengarah Urusan.

Pada tahun 2012, Dato ‘Azmir menyertai Kumpulan UEM sebagai Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, Unit Perniagaan, sebelum mengambil alih di UEM Edgenta. Di UEM Edgenta, Dato’Azmir mengetuai syarikat berasaskan teknologi yang memberi perkhidmatan kepada sektor kesihatan, hartanah dan infrastruktur.

Menerusi perlantikan ini, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, Pengerusi Sime Darby Property mengalukan kedatangan Dato’ Azmir bagi mengukuhkan lagi kepimpinan mereka dalam industri menjadi lebih mampan.

Manakala, Dato ‘Wan Hashimi Albakri pula akan meneruskan peranannya sebagai Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif sehingga tarikh perlantikan Dato ‘Azmir. Seterusnya, Dato ‘ Wan akan menyambung semula peranan Ketua Pegawai Operasi, Pembangunan Perbandaran.