Artikel

China lanjutkan cuti rasmi hingga 2 Feb bagi bentras coronavirus

China akan melanjutkan cuti Tahun Baru Cina ke 2 Februari 2019.

Perkara ini diumumkan oleh Majlis Keselamatan China pada Isnin.

Ini adalah usaha untuk mengurangkan penyebaran coronavirus yang telah menjangkiti ribuan.

Penambahan percutian rasmi ini akan melambatkan kepulangan jutaan warga negara China ke bandar-bandar besar negara itu.

Secara rasmi, percutian rasmi Tahun Baru Cina sepatutnya tamat hari Khamis ini, 30 Januari.

Wabak coronavirus tetap merebak walaupun dikuarantin

Wabak virus China telah menyebabkan 80 orang maut, dengan beratus-ratus jangkitan baru meskipun kuarantin di bandar-bandar besar seperti Wuhan dilakukan.

Penyebaran wabak ini menimbulkan rasa takut di seluruh negara itu, dan telah mendorong pihak berkuasa untuk mengenakan sekatan pengangkutan di sekitar China untuk mengurangkan laluan penghantaran dan memperluaskan cuti kebangsaan untuk menangguhkan orang yang kembali bekerja.

Dengan beribu-ribu orang asing yang terperangkap di bandar Wuhan, beberapa negara asing sedang memikirkan cara untuk mengeluarkan rakyat mereka yang masih terperangkap dalam kuarantin bandar ini.

Dengan coronavirus sedang berkembang secara global, ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus sedang menuju ke Beijing untuk bertemu dengan pegawai kerajaan mengenai krisis ini.

“WHO dan saya ingin memahami perkembangan terkini dan mengukuhkan kerjasama kami dengan China dalam memberikan perlindungan lanjut terhadap wabak ini,” katanya di Twitter.

Tedros minggu lalu tidak lagi mengisytiharkan wabak kecemasan kesihatan awam antarabangsa, yang akan mendorong tindakan antarabangsa yang lebih bersepadu termasuk sekatan perdagangan atau perjalanan yang mungkin.

Kes-kes telah dilaporkan jauh dari Perancis, Amerika Syarikat dan Kanada, dengan pelbagai negara di Asia juga mengesan kes-kes. Mereka yang dijangkiti sebelum ini berada di China.

Tambahan baru kepada jumlah kematian China datang sepenuhnya dari wilayah pusat Hubei, yang pada hari Isnin melaporkan 24 kematian baru.

Kebanyakan kematian dan keseluruhan kes telah berlaku di Hubei, dan kerajaan mengatakan bahawa kematian kebanyakannya sudah tua atau orang yang sudah lemah oleh keadaan kesihatan yang sudah sedia ada.