Artikel

Pasca-Brexit: Skim Visa Khas Untuk Saintis dilancarkan di UK

Britain pada Ahad mengumumkan skim visa baru untuk para saintis, penyelidik dan ahli matematik kerana negara itu bersedia untuk undang-undang baru sebaik sahaja mereka meninggalkan Kesatuan Eropah.

Perdana Menteri Boris Johnson berkongsi rancangan itu beberapa hari sebelum Brexit akhirnya berlaku pada 31 Januari.

Tetapi beliau berkata pada Ahad: “Ketika kami meninggalkan EU, saya ingin menghantar mesej bahawa UK terbuka kepada minda yang paling berbakat di dunia, dan bersedia untuk menyokong mereka untuk menjadikan idea mereka menjadi kenyataan.”

Pergerakan bebas EU akan berterusan selama 11 bulan selepas Brexit dalam tempoh peralihan untuk membolehkan London dan Brussels bersetuju untuk perkongsian masa depan yang baru.

Kerajaan UK berharap untuk memperkenalkan sistem imigresen berasaskan mata yang baru pada 1 Januari 2021, untuk warga EU dan bukan EU, tetapi butirannya masih diusahakan.

Sistem visa Global Talent yang baru diumumkan akan berkuatkuasa dari bulan depan, untuk menggantikan visa Tier 1 (Bakat Luar Biasa).

Hanya sekitar 550 visa lama yang telah dikeluarkan pada 2018-19, jauh di bawah paras 2,000, dan para pegawai berharap skim baru yang baru itu akan menjadi lebih menarik.

Ia terbuka kepada pemohon yang lebih luas, dan menawarkan laluan yang lebih mudah untuk menetap di Britain.

Kerajaan juga melancarkan dana tambahan sebanyak RM1.5 bilion untuk membiayai “penyelidikan sains matematik eksperimen dan imajinatif” dalam tempoh lima tahun akan datang. – AFP