Artikel

Petron Menjadi Stesen Minyak Pertama Yang Menerima Bayaran Kad Debit Tanpa Halangan RM200

Petron telah mengumumkan bahawa pelanggannya tidak akan lagi dikenakan had sebanyak RM200 apabila menggunakan kad ATM MyDebit di pam petrol layan diri di Malaysia.

Rangkaian Payments Malaysia Sdn Bhd (PayNet) bersama Petron telah berkerjasama untuk menerima pembayaran menggunakan kad ATM di semua stesen minyak Petron.

Pelancaran “FUEL- YoooH MyDebit Je dengan Kad ATM!” ini telah dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Yang Berhormat Datuk Seri Saifuddin Nasution bin Ismail dengan kehadiran Datuk Muez Bin Abd Aziz, Setiausaha Agung KPDNHEP, Encik Peter Schiesser , Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet dan Puan Faridah Ali, Pengurus Besar Petron.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, Peter Schiesser – sejumlah 42 juta kad ATM dalam proses edaran, hampir setiap pelanggan membawa kad ATM yang mereka boleh gunakan untuk membayar untuk pembelian minyak mereka.

Apabila rantaian petrol menerima bayaran MyDebit , pengguna boleh memilih jumlah minyak petrol yang mereka ingin beli dan hanya jumlah yang disekat semasa mengisi. Jika pengguna mengisi minyak kurang daripada amaun yang dipilih pada permulaan, semua jumlah lebihan dikreditkan semula ke akaun bank mereka dengan serta-merta selepas mengisi bahan api dilakukan, “jelas Schiesser .

Pengurus Besar Petron, Puan Faridah Ali mengatakan pihaknya berbesar hati bekerjasama dengan PayNet untuk membolehkan penggunaan kad ATM MyDebit di stesen Petron dan membuat pilihan pembayaran baru untuk pelanggan mereka. 

Inisiatif ini adalah usaha untuk menyokong masyarakat tanpa tunai, semua pelanggan Petron kini boleh mengalami proses pembayaran lebih mudah, cepat, lebih lancar dan mudah menggunakan kad ATM mereka di pam stesen minyak.

Ini menggariskan komitmen mereka dalam menyediakan produk dan perkhidmatan yang inovatif serta “pengalaman Petron” terbaik kepada pelanggan mereka.