Artikel

Kabinet Memutuskan PLUS Tidak Akan Dijual

Kabinet semalam telah bersepakat untuk memutuskan bahawa konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Bhd tidak akan dijual. Seterusnya, akan kekal dengan pemegang saham asal mereka iaitu Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menurut sumber, perjanjian konsesi lebuh raya kerajaan dengan PLUS akan disusun semula dengan matlamat untuk mengurangkan kadar tol bagi faedah rakyat.

Laporan theedgemarket juga menyatakan kabinet masih belum membuat keputusan mengenai pengambilalihan yang dicadangkan ke atas empat syarikat konsesi lebuh raya Lembah Klang yang berkaitan dengan Gamuda Bhd. 

Dana kekayaan negara Malaysia Khazanah, melalui UEM Group Bhd, memiliki 51% daripada PLUS manakala KWSP memegang baki 49%.

Khazanah dalam satu kenyataan berkata kerajaan telah melibatkan pemegang saham PLUS dengan tujuan mengurangkan beban tol di pengguna lebuh raya, untuk meredakan tekanan pampasan kerajaan, serta menghormati nilai konsesi lebuh raya bagi hutang sedia ada dan pemegang ekuiti.

Khazanah turut menegaskan bahawa sepanjang proses penglibatan keseluruhan, kerajaan telah berlaku profesional dan telah menjalankan prinsip pada tadbir urus yang bersesuaian dalam usaha menyelesaikan isu ini.