Artikel

Prestasi Suku Keempat Goldman Sachs Merundum Berikutan Skandal 1MDB

Goldman Sachs melaporkan kejatuhan keuntungan suku keempat pada Rabu berikutan prestasi terumbang-ambing dalam perniagaan beroperasi kerana ia mengetepikan $ 1.1 bilion pada jangkaan penempatan dalam skandal 1MDB.

Ketua Eksekutif David Solomon berkata “lebihan” sebanyak $1.1 bilion berkaitan dengan 1MDB,  adalah dana pelaburan Malaysia yang mana bank AS membantu menaikkan $ 6.5 bilion.  

Jabatan Kehakiman telah menyatakan lebih daripada $ 4.5 bilion 1MDB telah dicuri oleh pegawai tertinggi antara tahun 2009 dan 2015.

Skandal itu telah mendesak secara mendadak politik di Malaysia dan membawa kepada dakwaan AS dari dua bekas bank Goldman, salah seorang daripadanya mengaku bersalah. 

Caj perundangan memainkan peranan dalam kejatuhan 25.8 peratus Goldman dalam keuntungan suku keempat kepada $ 1.7 bilion, sementara pendapatan naik sebanyak 25.4 peratus kepada $9.0 bilion.

Sebagai tambahan kepada kos undang-undang yang lebih tinggi, Goldman membelanjakan lebih banyak pampasan, manfaat dan teknologi.

Goldman turut mengalami penurunan dalam pendapatan kewangan kesan daripada penurunan “ketara” dalam penggabungan dan pengambilalihan. 

Bagaimanapun, bahagian utama lain Goldman menyaksikan hasil yang lebih tinggi.

Ini termasuk pengurusan aset, yang didorong oleh keuntungan besar dalam ekuiti awam pada suku tersebut, serta pasaran global, yang mendapat manfaat daripada peningkatan perdagangan produk kewangan yang dikaitkan dengan kadar faedah dan komoditi.

Solomon mengiktiraf bank itu dengan prestasi yang “kukuh” pada suku keempat dan menawarkan tinjauan ekonomi yang cukup baik , memetik peningkatan sentimen pada suku keempat berikutan kemajuan dalam hal perdagangan AS-China dan Brexit.

Solomon telah menjadualkan hari pelabur untuk akhir bulan ini, sebahagian daripada usaha untuk meningkatkan harga saham Goldman, yang telah tertinggal oleh JPMorgan Chase dan beberapa bank terkemuka lain.

Ketua Pegawai Kewangan Stephen Scherr berkata syarikat itu akan melepaskan “sasaran yang lebih bercita-cita tinggi” daripada tahun 2017 apabila Goldman memetakan rancangan untuk mencapai inisiatif pertumbuhan organik $ 5 bilion. 

“Kami tidak akan memberi tumpuan kepada sasaran pendapatan tetapi dengan pulangan dan kecekapan yang konsisten beserta rancangan strategik jangka panjang yang lebih luas dapat memacu nilai pemegang saham,” kata Scherr.