Artikel

Frost & Sullivan Menjangkakan Pertumbuhan 1% Untuk Sektor Kereta

Frost & Sullivan meramalkan jualan kenderaan Malaysia mencecah kira-kira 608,790 unit pada 2020 dengan kadar pertumbuhan 1 peratus. 

Ekonomi Malaysia dijangka terus mencatatkan pertumbuhan positif pada tahun 2020, memacu keyakinan pengguna sepanjang tahun.

Walau bagaimanapun, prospek Industri Automotif Malaysia boleh terjejas oleh ketidaktentuan global seperti konflik AS-Iran, yang akan memberi kesan kepada keputusan pelaburan jangka panjang.

Vivek Vaidya, Timbalan Presiden Kanan Mobiliti, Frost & Sullivan mengatakan faktor utama yang mungkin membantu pertumbuhan pasaran Automotif Malaysia 2020 adalah meningkatkan keyakinan pengguna dan memperluaskan pelancaran model baharu.

Pelancaran produk baru telah dianggap penting bagi pertumbuhan Jumlah Kuantiti Industri (TIV). Model baru ini menawarkan ciri sambungan pintar seperti akses kenderaan dari jarak jauh menerusi aplikasi telefon pintar. Ciri ini akan memperolehi permintaan pelanggan yang tinggi dan akan mendorong pembelian.

“Walau bagaimanapun, faktor-faktor seperti keadaan global yang berterusan dan penangguhan berterusan Dasar Automotif Negara telah mewujudkan ketidakpastian, yang kedua-duanya perlu diatasi oleh sentimen pengguna positif untuk mengekalkan pertumbuhan yang lebih menggalakkan.”

Malah, Vivek turut beranggapan faktor-faktor tersebut perlu disokong dengan keadaan politik yang lebih stabil bagi menjamin peningkatan pada pelaburan infrastruktur. 

Perihal ini kerana, industri mengharapkan Dasar Automotif Negara (NAP) dapat memberikan hala tuju yang jelas pada dekad baharu ini. Desakan tertentu perlu dilaksanakan untuk meningkatkan industri automotif Malaysia seperti tawaran produk dan perkhidmatan yang lebih menarik sejajar dengan aliran global.