Artikel

AS meluluskan jualan jet pejuang RM 11.2 bilion ke Singapura

Amerika Syarikat telah meluluskan penjualan dua belas jet pejuang F-35 ke Singapura sekitar RM11.2 bilion ($ 2.75 bilion), kata pegawai semalam.

F-35 dikatakan sebagai salah satu pesawat tempur paling maju yang pernah dibina di dunia.

Tahun lepas, Singapura berkata ia merancang untuk membeli empat jet, dengan pilihan untuk membeli lapan lagi, memilih model Lockheed Martin berbanding rival dari Eropah dan China.

Walaupun saiznya kecil, Singapura mempunyai salah satu angkatan tentera yang terbaik di rantau ini dan membelanjakan sebahagian besar belanjawannya untuk tujuan pertahanan.

Jabatan Luar Negeri AS telah meluluskan penjualan jet tersebut, kata Agensi Kerjasama Keselamatan Pertahanan AS, sambil menambah Kongres telah diberitahu dan kini harus memberikan lampu hijau.

“Singapura adalah rakan strategik dan rakan kerjasama keselamatan utama dan satu pasukan penting untuk kestabilan politik dan kemajuan ekonomi di rantau Asia Pasifik,” kata agensi itu.

Ia menambah bahawa perjanjian itu “tidak akan mengubah keseimbangan tentera asas di rantau ini”.

Singapura telah menilai selama beberapa tahun untuk menggantikan armada F-16 yang lebih lama sebelum memilih F-35.

F-35 adalah jet supersonik dan mempunyai ciri-ciri stealth yang maju membolehkan juruterbang untuk mengelakkan pengesanan oleh radar, menurut Lockheed Martin.

Keupayaan peperangan elektronik lanjutan membolehkan juruterbang mencari dan mengesan pasukan musuh, menyekat radar dan mengganggu serangan.

Tentera Singapura juga mempunyai jet pejuang F-15, helikopter Apache dan kapal selam. – AFP