Artikel

Saham Saudi Aramco Tenggelam, Bursa Di Negara-Negara Teluk Gusar Dengan Ketegangan Iran-AS

Saham Saudi Aramco mencecah paras terendah semalam. Ia merupakan paras terendah sejak mereka mula disenaraikan. 

Ini akibat bursa-bursa di negara-negara Teluk sedang melalui penjualan saham panik.

Iran sebelum ini mengumumkan bahawa mereka akan bertindak balas terhadap AS atas pembunuhan jeneral mereka.

Kesemua tujuh bursa di Majlis Kerjasama Teluk (GCC) ditutup dalam kerugian, pada hari dagangan pertama sejak kematian komander tentera Iran, Qasem Soleimani.

Kesemua enam negara anggota – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arab Saudi dan Emiriyah Arab Bersatu – adalah sekutu AS dan terletak di seberang Teluk, menjadikannya sasaran yang mudah untuk Iran.

Beberapa anggota GCC, terutamanya Kuwait, Qatar dan Bahrain, mempunyai pangkalan tentera AS manakala Washington mempunyai tentera di Arab Saudi.

Bursa Kuwait mencatatkan penurunan paling tinggi, iaitu 3.7 peratus kerana kekecohan mencengkam dagangan di negeri Teluk yang terletak sangat dekat dengan Iran dan menjadi tuan rumah kepada salah satu pangkalan AS terbesar di Timur Tengah.

Pasaran Kewangan Dubai, bursa saham Teluk yang paling terdedah kepada pasaran global, merosot sebanyak 3.1 peratus sementara bursa keluarganya Abu Dhabi Securities Exchange turun 1.4 peratus.

Perdagangan di negara-negara Teluk Muslim bermula dari Ahad hingga Khamis dan bursa ditutup pada hari Jumaat apabila Soleimani dibunuh oleh serangan udara AS di Baghdad.

Pasaran Tadawul di Arab Saudi, pasaran terbesar di rantau ini dan salah satu daripada 10 teratas dunia, didagangkan 2.4 peratus dengan kebanyakan saham dalam warna merah.

Saudi Aramco, firma tersenarai terbesar di dunia, susut 1.7 peratus untuk berdagang pada 34.55 riyal dan permodalannya sekarang berjumlah $ 1.84 trilion – jauh di bawah $ 2.0 trilion yang disasarkan oleh pemerintah Saudi.

Aramco telah menawar tawaran awam awalnya dengan harga RM35 (32 riyal) sesaham dan harga ini melambung kepada had maksimum kepada RM38.50 (35.2 riyal) pada penyenaraian pasaran pada 11 Disember.

Penurunan saham Teluk sedang berlaku walaupun terdapat peningkatan harga minyak, di mana kesemua enam negara GCC sangat bergantung kepada pendapatan awam.

“Ini sememangnya disebabkan oleh ketakutan kemungkinan konflik AS-Iran yang berlaku di Teluk,” kata Mohammed Zidan, ahli strategi pasaran di Thinkmarket, Dubai.

“Saya rasa penurunan itu akan berterusan selagi ketegangan dan ancaman konflik bersenjata berterusan,” kata Zidan kepada AFP.

Qatar Exchange turun 2.1 peratus – Doha mengekalkan hubungan baik dengan Iran tetapi pada masa yang sama ia menempatkan pangkalan udara AS terbesar di rantau ini.

Pertukaran Bahrain yang tidak aktif, di mana AS menempatkan armada Kelima mereka, turun 2.3 peratus.

Bursa kecil Oman menurun hanya 0.3 peratus. Muscat mengekalkan hubungan yang kukuh dengan Iran dan Amerika Syarikat dan eksport minyaknya tidak perlu dihantar melalui Selat Hormuz, laluan perkapalan yang strategik tetapi terdedah di Teluk. – AFP