Artikel

Apakah Firma Pelaburan Terbesar Di Dunia?

oleh John Biers (diterjemahkan oleh Rnggt)

BlackRock, kadangkala dikenali sebagai “syarikat paling berpengaruh yang anda tidak pernah dengar”, telah berkembang pesat sejak penubuhannya pada tahun 1988.

Pertumbuhannya amat ketara sejak krisis kewangan global 2008.

Syarikat itu telah dituduh mendapat manfaat daripada perubahan sistem pencen kontroversi kerajaan Perancis oleh pengkritik Perancis, Emmanuel Macron.

Apa itu BlackRock?

BlackRock adalah firma gergasi kewangan yang berpangkalan di New York. Ia sering digambarkan sebagai pengurus aset terbesar dunia – sebuah syarikat yang menyelia pelaburan.

BlackRock menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan pelaburan kepada pelanggan institusi seperti bank serta pelabur biasa di kalangan orang ramai.

Sehingga akhir September 2019, syarikat itu mempunyai hampir RM29 trilion (AS $ 7 trilion) aset di bawah pengurusan (AUM) dan kira-kira 16,100 pekerja di lebih daripada 30 buah negara.

Kejayaannya adalah sebahagian daripada produk yang agak murah dan mudah dilaburkan.

BlackRock adalah gergasi dalam menguruskan pelan persaraan dan, melalui iShares, adalah pembekal terbesar dana bursa pertukaran (ETF).

ETF adalah pelaburan yang didagangkan seperti saham tetapi sahamnya mengandungi sekuriti lain (seperti bon, komoditi dan saham lain).

Pelanggan BlackRock termasuk kesatuan dan dana pencen industri, institusi awam, dana kekayaan berdaulat dan bank.

Bagaimana ia telah berkembang?

Diasaskan oleh Ketua Eksekutif Larry Fink dan bekas rakan sekerja dari bekas bank pelaburan First Boston, BlackRock pada asalnya adalah sebahagian daripada Kumpulan Blackstone.

Blackstone menjual sahamnya di BlackRock ke PNC bank Pittsburgh pada 1996 untuk RM1 bilion ($ 240 juta) berikutan percanggahan profesional antara Fink dan ketua Blackstone, Stephen Schwarzman.

BlackRock disenaraikan di bursa saham pada Oktober 1999 dan berakhir pada tahun itu dengan aset bernilai RM675 bilion (AS $ 165 bilion).

Sejak itu, pemerolehan telah memainkan peranan utama dalam peningkatan dan pertumbuhan asetnya.

Antara urus niaga utama BlackRock termasuk perjanjian yang dibuat pada tahun 2006 untuk mengawal Pengurusan Pelaburan Merrill Lynch dengan harga lebih daripada RM37 bilion (AS $ 9 bilion) dan pengambilalihan Barclays Global Investors berharga RM55 bilion (AS $ 13.5 bilion) dalam 2009 kerana syarikat Britain ini menghadapi masalah kerana krisis kewangan ini bertambah buruk.

Bagaimana BlackRock membuat wang?

BlackRock mengenakan yuran berdasarkan peratusan aset di bawah pengurusan (AUM). Cara lain mereka membuat wang adalah melalui bayaran prestasi, satu bentuk bonus jika portfolio mereka berkembang.

Mereka juga mendapat pendapatan dari komisen yang timbul daripada perkhidmatan perdagangan dan teknologi. Syarikat itu mempunyai pelaburan sendiri sebanyak RM16 bilion (AS $ 4 bilion).

BlackRock boleh berkembang kerana ia mempunyai keupayaan untuk menarik pelanggan melalui kenderaan pelaburan yang inovatif, yang sebahagiannya terikat kepada platformnya – Aladdin – yang dimilikinya.

Pada tahun 2018, syarikat itu melaporkan keuntungan sebanyak RM14.5 bilion (AS $ 4.3 bilion) dengan pendapatan RM72 bilion (AS $ 14.2 bilion). Kira-kira dua pertiga aset syarikat di bawah pengurusan berada di Amerika Utara dan Amerika Selatan.

Larry Fink?

Dia tidak begitu terkenal seperti Jamie Dimon, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase. Tetapi Fink dilihat sebagai antara tokoh paling penting dalam dunia kewangan global.

Apabila krisis kewangan berlaku pada 2008, beliau dilaporkan menasihatkan kedua-dua Ketua Pegawai Eksekutif bank dan pegawai Perbendaharaan dan Federal Reserve AS mengenai apa yang perlu dilakukan untuk membantu menyelamatkan AS dari bencana kewangan.

Fink telah menjadi penyokong utama mengenai beberapa perdebatan pelaburan penting, dia menentang “pemikiran jangka pendek” dari etos pelaburan Wall Street, seperti terbukti dalam surat 2015 yang banyak diedarkan kepada banyak CEO yang menggesa syarikat-syarikat untuk menekankan pertumbuhan jangka panjang.

Syarikat itu berusaha keras mencari pengganti Fink, yang kini berumur 67 tahun. Tahun lepas, mereka melakukan perubahan organisasi untuk menyelesaikan masalah ini. – AFP