Artikel

Datuk Seri Mohd Zuki Dilantik Ketua Setiausaha Negara Baharu

Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan (Mindef) Datuk Seri Mohd Zuki Ali telah dilantik sebagai Ketua Setiausaha baharu kepada kerajaan, berkuat kuasa bermula semalam 1 Januari 2020 di Jabatan Perdana Menteri.

Beliau menggantikan Tan Sri Dr Ismail Bakar, yang telah bersara sementara menanti persaraan wajibnya. Sebelum ini jawatan tersebut dipegang oleh Tan Sri Dr Ali Hamsa pada Ogos 2018.

Pelantikan Mohd Zuki ini telah dipersetujui oleh Yang di-Pertuan Agong Raja Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al- Musta’in Billah.

Mohd Zuki, 58 tahun, yang memiliki ijazah dalam bidang pengurusan perniagaan dari Universiti Nanyang, Singapura, telah berkhidmat selama 28 tahun.

Beliau pernah berkhidmat di Kementerian Kewangan, Kementerian Pelajaran, Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar.  

Selain itu, Mohd Zuki, yang berasal dari Terengganu, juga pernah berkhidmat di Istana Negara. Beliau turut pernah menggalas tanggungjawab sebagai Setiausaha Persekutuan Sarawak.