Artikel

Peperiksaan UPSR Mungkin Dimansuhkan Bermula 2021

Melalui laporan Harian Metro hari ini, Kementerian Pendidikan diperkatakan sedang dalam peringkat akhir kajian untuk mempertimbangkan sama ada perlu mansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) atau sebaliknya. Perkara ini dikongsikan oleh Timbalan Menteri Pendidikan I hari ini.

Kementerian Pendidikan masih belum membuat keputusan muktamad berkaitan dengan perkara ini, dan masih sedang melakukan kajian terperinci berkaitan dengannya. Ia diperkatakan, terdapat kemungkinan besar tiada lagi peperiksaan UPSR bermula tahun hadapan.

Ditambah lagi oleh Timbalan Menteri Pendidikan I, yang mana pencapaian akademik murid tahun enam akan dinilai berdasarkan kepada pentaksiran sepanjang masa, ujian karangan, dan juga temu duga bagi membolehkan mereka ditempatkan di sekolah khusus.

Sebelum ini, ia telah diumumkan yang mana UPSR untuk tahun 2020 ini dibatalkan disebabkan oleh penularan wabak Covid-19, dan pelajar dijangka memohon menduduki Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKS) untuk penempatan di sekolah khusus seperti Sekolah Berasrama Penuh dan lain-lain.