Artikel

Qatar Airways Umum Pelancaran Penerbangan Ke Langkawi

Qatar Airways telah mengumumkan pelancaran penerbangan mereka ke Langkawi, Malaysia. Menerusi perkhidmatan ini, ia adalah sebahagian daripada pelan perluasan operasi syarikat penerbangan di Asia Tenggara dan menandakan destinasi ketiga Qatar Airways di Malaysia selepas Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Perkhidmatan ini akan bermula pada 15 Oktober 2019.

Qatar Airways pada mulanya akan bermula dengan perkhidmatan tag empat kali seminggu di Langkawi melalui Pulau Pinang dengan peningkatan sehingga lima kali perkhidmatan mingguan dari 27 Oktober 2019 menerusi pesawat Boeing 787 Dreamliner yang terkini, yang menampilkan 22 tempat duduk di Kelas Perniagaan dan 232 tempat duduk di Kelas Ekonomi, dengan kabin yang luas dan dalaman yang direka khas.

Seterusnya perluasan perkhidmatan Qatar Airways ini juga secara tidak langsung akan memberi peluang yang lebih besar bukan sahaja kepada industri pelancongan Malaysia untuk lebih berkembang malah Kedah turut memiliki kelebihan itu. Perkhidmatan Qatar Airways ke Langkawi akan membawa hak dunia kepada gerbang pulau tersebut, di mana membolehkan pihak mereka untuk mengalami sendiri pengalaman pada Geopark Global UNESCO Langkawi.

Melalui pelancaran ini, ia menghubungkan penumpang dari Malaysia ke lebih 160 destinasi di enam benua melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad. Pelancaran ini meliputi pelbagai destinasi baru yang menarik pada tahun 2019, termasuk Lisbon, Portugal, Rabat, Maghribi, Davao, Filipina, Izmir, Turki,Mogadishu, dan Somalia – akan menambah Gaborone, Botswana ke rangkaiannya yang luas pada Oktober 2019.