Artikel

Ini Adalah Bas Mini Versi 2019

Untuk tempoh percubaan, Rapid KL menggunakan lapan meter, bas 27-tempat duduk berpenyaman udara sepenuhnya. Sesetengah laluan mempunyai jalan sempit atau permintaan yang rendah atau jarak yang terlalu pendek, jadi mereka perlu menyesuaikan dan mengubah suai jenis kenderaan yang digunakan agar dapat melayani tetamu dengn lebih berkesan.

Sama seperti semua bas Rapid KL, bas- bas mini akan menggunakan sistem nirtunai dengan penggunaan kad perjalanan Touch ‘n Go, menerusi pakej langganan My100 dan My50. Tempoh percubaan ini akan berlangsung selama tiga bulan, bermula 1 September 2019.

“Kami percaya dengan bas yang lebih pendek, kami dapat meningkatkan kekerapan dan memberi perkhidmatan kepada tetamu kami dengan lebih baik kerana ia akan mempunyai masa yang lebih pantas,” kata Muhammad Yazurin – Ketua Pegawai Eksekutif Rapid, menegaskan cabaran yang dihadapi oleh bas-bas biasa seperti ruang terhad kerana tempat letak kereta yang tidak teratur pemilik kenderaan persendirian yang menyebabkan perjalanan bas dan kelewatan lebih lama.

“Sekiranya terdapat permintaan yang menggalakkan semasa tempoh percubaan, kami akan mempertimbangkan mempertahankan perkhidmatan untuk laluan ini dan mungkin melanjutkan perkhidmatan serupa ke laluan berpotensi lain. Ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan kami untuk menyediakan perkhidmatan pengangkutan awam yang cekap untuk rakyat, “katanya.

Antara laluan yang menjadi pilihan adalah laluan T300 meliputi hab Bukit Indah ke Ampang Point, melalui Jalan Rasmi dari 5.30 pagi hingga 11.40 tengah hari setiap hari, dengan kekerapan 15 minit pada waktu puncak dan 25 minit untuk waktu puncak.