Artikel

Jakarta Baharu? Di Mana Anda

Indonesia akan memindahkan ibu kota ke tepi timur pulau Borneo, Presiden Joko Widodo berkata pada hari Isnin, ketika negara itu mengalihkan hati politiknya dari megalopolis kesesakan dan tenggelam Jakarta.

Lokasi yang dicadangkan – berdekatan dengan bandar-bandar di wilayah Balikpapan dan Samarinda – adalah kawasan yang mempunyai risiko minimum “bencana alam”, di mana kerajaan sudah memiliki sekitar 180,000 hektar (445,000 ekar) tanah, tambahnya.

“Lokasi sangat strategik – ia terletak di tengah-tengah Indonesia dan dekat dengan kawasan bandar,” kata Widodo dalam ucapannya.

“Beban Jakarta sekarang ini terlalu berat sebagai pusat pemerintahan, bisnis, kewangan, perdagangan dan jasa,” tambahnya.

Pengumuman ini menamatkan bulan spekulasi mengenai sama ada Widodo akan mengikuti rancangan lama – ia diapungkan oleh bapa pengasas negara yang baru merdeka, Sukarno lebih dari setengah abad lalu.

Peralihan dari masalah yang dihadapi Jakarta juga akan memindahkan pangkalan kuasa Indonesia di pulau Jawa, di mana kira-kira separuh daripada 260 juta penduduk kepulauan itu hidup.

“Memindahkan modal dari Jawa adalah isyarat yang bertujuan untuk memperkuat perpaduan,” kata penganalisis risiko politik yang berpusat di Jakarta, Kevin O’Rourke.

“Jakarta akan terus menjadi sebuah pusat bandar – sebagai pusat kewangan dan perdagangan – selama beberapa dekad, tetapi akhirnya berisiko tinggi terhadap perubahan iklim,” tambahnya.

Satu rang undang-undang bagi langkah yang dicadangkan itu akan dipersembahkan kepada parlimen, kata Widodo.

Bangunan akan bermula tahun depan dengan perpindahan 1.5 juta penjawat awam yang dijangka bermula pada tahun 2024, dengan kos 466 trilion rupiah ($ 33 ​​bilion), kata para pegawai.

Dikenali sebagai Kalimantan, bahagian Indonesia Borneo – pulau yang dikongsi bersama dengan Malaysia dan Brunei – adalah rumah kepada aktiviti perlombongan utama serta hutan hujan, dan merupakan salah satu daripada beberapa tempat di Bumi dengan orang utan di habitat semulajadi mereka.

Alam sekitar menyatakan kebimbangan bahawa langkah ibu kota dapat mengancam spesies terancam.

“Kerajaan mesti memastikan modal baru tidak dibina di kawasan pemuliharaan atau kawasan perlindungan,” kata pelopor Greenpeace Indonesia, Jasmine Putri.

Rantau ini juga telah terselip dalam jerebu yang tercekik akibat kebakaran hutan tahunan yang merosakkan kawasan tanah yang luas.

“Itu menjadikan Kalimantan tidak sesuai sebagai calon untuk ibu kota baru,” kata perancang bandar Jakarta, Nirwono Joga.

“Dan langkah itu tidak semestinya membebaskan Jakarta daripada masalah seperti banjir, kesesakan lalu lintas dan perbandaran yang cepat,” tambahnya.

Kebimbangan telah melampaui masa depan Jakarta – sebuah bandar yang dijuluki “Big Durian” selepas buah yang tajam, yang sangat membahagikan peminat dan pengkritik.

Dibina di kawasan rawa, bandar ini merupakan salah satu bandar tercepat di dunia, dengan para pakar memberi amaran bahawa sepertiga daripadanya boleh terendam pada tahun 2050 jika harga semasa terus berlanjut. Masalahnya sebahagian besarnya dikaitkan dengan pengekstrakan air bawah tanah yang berlebihan.

Tetapi bandar raya yang berjumlah 10 juta – yang berjumlah kira-kira 30 juta dengan bandar-bandar satelit sekitar – juga dibelenggu oleh pelbagai masalah lain, dari kesesakan lalu lintas mata dan pencemaran kepada risiko gempa bumi dan banjir.

Indonesia bukanlah negara Asia Tenggara yang pertama untuk memindahkan modalnya.

Myanmar dan Malaysia telah memindahkan kerusi mereka, manakala Brazil, Pakistan dan Nigeria adalah antara negara-negara yang telah beralih ke ibu negara mereka. – AFP