Artikel

Pasaran Emas Menjadi Tumpuan

Susulan kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Bank Negara Amerika Syarikat, Jerome Powell, pasaran emas hari ini menjadi tumpuan para analisis dan pelabur jangka pendek.

Peniaga emas kini harus memberi tumpuan khusus kepada pasaran emas kerana disebabkan pemotongan kadar inflasi sebanyak 25 basis point dijangka akan dibuat oleh FOMC di AS, pertumbuhan global dan inflasi yang rendah terus dijangka akan berterusan di pasaran sana.

Menurut peniaga Stephen Innes dari Vanguard Markets, dinamik dagangan yang menarik pagi ini, ditambah pula dengan perkara yang di atas, mencadangkan emas dilihat memiliki kelebihan.

“Kami melihat beberapa tawaran yang cukup baik akan dikenakan di pasaran pada harga emas $1,425 setiap Troy ounce. Ini mungkin didapati dari keuntungan tempahan dana” kata Innes.

Peningkatan emas telah berlaku dengan cepat dan secara tiba-tiba. Perihal ini diperhebatkan lagi dengan adanya akaun wang cepat, tempahan secara terus dengan tanda pertama bahawa momentum menaik akan berkurangan,” tambah beliau lagi.

Permintaan untuk perak telah meningkat hari ini apabila harga perak ditarik bersama kerana harga emas yang lebih tinggi.