Artikel

China Di Label Memanipulasi Mata Wang Oleh AS

Apa yang sedang berlaku: Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin pada malam Isnin mengisytiharkan China sebagai memanipulasi mata wang. Ini berlaku hanya beberapa jam selepas kerajaan China membenarkan yuan susut di bawah nisbah 7 yuan kepada 1 dolar Amerika buat pertama kalinya dalam tempoh satu dekad.

Kenapa ini penting: Ini adalah satu lagi ketegangan perdagangan antara kedua-dua negara, dan juga menandakan kali pertama mana-mana presiden AS telah menggunakan label manipulator mata wang sejak 1994.

Bagaimana ia berfungsi: Di ​​bawah undang-undang 2015, untuk menjadi manipulator mata wang, sesebuah negara perlu membelanjakan 2% daripada KDNK pada manipulasi mata wang dalam tempoh 12 bulan. China tidak melakukan ini. Jika ada apa-apa, China mengekalkan yuan secara artifisial sehingga Trump menguasai perang perdagangan pada hari Khamis.

Kenapa sekarang: Trump berkempen untuk melabel China sebagai manipulator mata wang, tetapi dipujuk oleh pegawai-pegawainya untuk tidak terus berbuat demikian, dengan alasan ia tidak membantu. Walau bagaimanapun, hari ini, suara dari puak konservatif (Lou Dobbs) dan puak liberal (Chuck Schumer) telah menggesa presiden mengambil langkah ini.

Apa selepas ini: Melabel sesebuah negara sebagai ‘manipulator mata wang’ tidak bererti apa-apa. Langkah ini pastinya akan menjengkelkan China, dan membuat perjanjian perdagangan lebih sukar untuk dicapai.