Artikel

RHB Bank Melantik Rakesh Kaul Selaku Pegawai Kanan Baharu

RHB Bank Bhd telah melantik Rakesh Kaul sebagai Ketua Kumpulan Perbankan Runcit yang baharu, perlantikan tersebut telah berkuatkuasa bermula semalam.

Pelantikannya akan mengukuhkan barisan kepimpinan kanan kumpulan perbankan itu.

Dalam satu kenyataan, kumpulan perbankan itu berkata Rakesh akan mengetuai francais runcit kumpulan itu merentas segmen, produk dan saluran dan menolak agenda kumpulan digitalisasi, yang memberi tumpuan kepada sentrisiti pelanggan.

Kumpulan perbankan runcit adalah komponen penting FIT22 dan Rakesh akan menerajui inisiatif utama perbankan runcit di bawah program transformasi kumpulan.

Peranan terakhirnya ialah Ketua Perbankan Komersial Runcit Citigroup Asia-Pacific.

Rakesh memegang Ijazah Sarjana Muda Perdagangan dari Universiti Delhi dan Diploma Pasca Siswazah dalam Pengurusan Perniagaan dan Perdagangan Antarabangsa dari Institut Pengurusan Teknologi Birla dan Institut Perdagangan Luar India di New Delhi, India.

Sementara itu, Nazri Othman – Ketua Pemangku Perbankan Runcit Kumpulan RHB akan mengambil peranan Ketua Pegawai Operasi berkuatkuasa semalam.

RHB berkata kecemerlangan operasi akan menjadi agenda utama untuk Nazri.

Selain daripada memastikan aspek operasi berjalan dengan lancar dan cekap, beliau juga akan menumpukan pada meningkatkan kecemerlangan dan kepuasan perkhidmatan pelanggan.

Tumpuan kumpulan mengenai pendigitan juga akan dipertingkatkan, dengan matlamat memenuhi keperluan pelanggan yang berubah-ubah dan memberi respons kepada perkembangan pasaran.

Selaras dengan ini, Rohan Krishnalingam – Ketua Pegawai Operasi Kumpulan, akan mengambil peranan Ketua Pegawai Teknologi Digital telah berkuatkuasa semalam.