Artikel

Pasaran Pagi Jumaat, 4 Ogos

FBMKLCI naik 4.20 mata untuk ditutup pada 1,639.07 semalam di sebalik kaunter indeks yang terus meningkat.

Sementara itu, saham Asia jatuh ke paras terendah enam minggu manakala dolar melonjak ke paras tertinggi dua tahun apabila Rizab Persekutuan AS (Fed) tidak menepati jangkaan pasaran kitaran pelonggaran yang panjang berikutan penurunan kadar faedah 25 mata.

Keuntungan utama FBMKLCI ialah Press Metal Aluminium Holdings (+ 6.8%), Tenaga Nasional (+1.6%) dan RHB Bank (+1.3%), manakala yang paling tinggi susut adalah Hartalega Holdings (-1.6%), Sime Darby (-1.4% ) dan Genting Malaysia (-1.3%).

Di pasaran yang lebih luas, kaunter rugi mengatasi kaunter untung 483 kepada 349 dan 418 kaunter tidak berubah. Perolehan adalah 2.45b saham bernilai RM2.02b.

Melalui perspektif teknikal, pemulihan semalam tidak menurunkan tekanan jualan kerana FBMKLCI masih didagangkan dalam sokongan segera sebanyak 1.620 dengan prospek jangka pendek yang negatif.

Menurut UOB KayHian, walaupun terdapat peningkatan RSI, ia masih berdagang di bawah 40 mata; mencadangkan pandangan semasa masih lemah. Oleh itu, pelabur harus berhati-hati dengan pasaran sekarang.