Artikel

Video YouTube Yang Memperlihatkan Kanak-kanak Mendapat Tiga Kali Lebih Tontonan Berbanding Video Biasa

Portal dalam talian The Verge melaporkan bahawa terdapat satu kajian yang menunjukkan bahawa mana-mana video YouTube yang menampilkan kanak-kanak bahawa 13 tahun mendapat lebih banyak pandangan berbanding dengan video yang tiada kanak-kanak.

The Verge memetik satu kajian baharu dari Pusat Penyelidikan Pew.

Pew mengumpulkan senarai saluran YouTube yang popular (yang mempunyai lebih daripada 250,000 pelanggan) yang wujud menjelang akhir tahun 2018.

Dari sini, Pew menganalisis semua video yang dihasilkan oleh saluran tersebut pada minggu pertama Januari 2019.

Walaupun hanya sebilangan kecil video bahasa Inggeris disasarkan kepada kanak-kanak, mereka masih menerima lebih banyak pandangan daripada video lain yang tidak disasarkan kepada kanak-kanak.

Apa-apa video yang membintangi seorang kanak-kanak yang kelihatan berumur di bawah 13 tahun, bagaimanapun, “menerima hampir tiga kali lebih banyak pandangan dilihat sebagai jenis video lain.”

“Sebahagian kecil video yang secara langsung ditujukan kepada penonton muda dan juga menampilkan seorang kanak-kanak di bawah usia 13 tahun lebih popular daripada apa-apa jenis kandungan yang dikenal pasti dalam analisis ini seperti yang diukur oleh tuduhan pandangan,” laporan itu berkata.