Artikel

Pasaran KLCI Terus Susut

FBMKLCI susut 8.62 mata, ditutup pada 1,647.96 Jumaat lalu.

Sementara itu, harga saham Asia jatuh pada hari Jumaat berikutan laporan pendapatan AS yang meliputi pelbagai campuran dan selepas Bank Sentral Eropah kecewa pelabur yang menjangkakan pelonggaran serta-merta, sementara euro yang memegang paras terendah dua tahun melanda semalaman.

Kenaikan tertinggi FBMKLCI ialah Genting Malaysia (+6.3%) dan Genting Bhd (+2.3%) manakala yang paling rugi ialah Sime Darby (-2.1%), IOI Corporation (-1.7%) dan MISC (-1.5%).

Di pasaran yang luas, penjual melebihi keuntungan 513 kepada 367 dengan 386 kaunter tidak berubah. Perolehan adalah 2.56b saham bernilai RM2.05b.

Memandangkan tekanan jualan masih berterusan, FBMKLCI telah tewas dan ditutup di wilayah negatif Jumaat lalu kerana indeks masih ditutup di bawah EMA 7 hari dan 21 hari.

Berikutan ketidakpastian politik global dan kekurangan pemangkin yang didorong oleh domestik, kami menjangkakan FBMKLCI bergerak ke sisi.

Walau bagaimanapun, tekanan jualan yang berlarutan mungkin menyeret indeks lebih rendah dan berpotensi untuk menguji tahap sokongan segera sebanyak 1,636 dalam tempoh terdekat.