Artikel

Kos BIPK Melebihi RM1 Bilion Setahun

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mendedahkan bahawa Putrajaya akan membelanjakan sebanyak RM1.05 bilion pada tahun hadapan.

Ini adalah jumlah pada skim Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) kepada pekerja baru perkhidmatan awam.

Sekiranya ia berterusan, peningkatan perbelanjaan ini akan meningkat kepada RM1.24 bilion pada 2022.

Pada 20 Disember lalu, JPA telah mengumumkan bahawa para doktor, jurutera, arkitek dan pelbagai profesional yang dianggap penting dalam pembangunan Malaysia tidak lagi akan menerima elaun “kritikal” apabila mereka menyertai perkhidmatan awam mulai 1 Januari 2020.

Keputusan pentadbiran pemerintah untuk memotong BIPK ini akan mempengaruhi pekerja baru di 33 skim perkhidmatan kritikal.

BIPK adalah elaun khas yang bertujuan untuk menarik dan mengekalkan pekerja mahir dalam profesion yang dianggap penting untuk pembangunan negara.

Elaun BIPK sepatutnya telah dimansuhkan secara keseluruhan kepada mereka dalam 33 skim yang berkaitan. Walau bagaimanapun, kerajaan telah memutuskan bahawa pembayaran BIPK akan diteruskan kepada penerima yang sedia ada.

Tambah JPA lagi, kerajaan akan terus menanggung kos pembayaran BIPK kepada penerima sedia ada sehingga anggota staf meninggalkan perkhidmatan mereka.