Artikel

Huawei: Lima Perkara Yang Perlu Diketahui

Pengerusi syarikat teknologi China Huawei telah menegaskan dalam wawancara AFP bahawa ia tidak akan menyetujui apa-apa permintaan oleh Beijing untuk mengintip pelanggannya.

Komen oleh Liang Hua menolak semula tuduhan AS bahawa pembuat peralatan telekomunikasi tidak boleh dipercayai.

Liang juga mengatakan bahawa firma beliau tidak lagi bergantung kepada komponen AS yang terjejas akibat sekatan.

Huawei diasaskan oleh Ren Zhengfei, seorang bekas jurutera Tentera yang masih menjadi ketua pegawai eksekutifnya.

Syarikat itu berada di bawah perhatian pada tahun lalu ketika anak perempuan Ren: Meng Wanzhou, yang merupakan eksekutif Huawei tertinggi ditangkap di Kanada atas permintaan Amerika Syarikat.

Berikut adalah lima perkara mengenai Huawei:

1. Pengasas Adalah Bekas Askar

Ren mengasaskan Huawei pada tahun 1987 menggunakan beberapa ribu dolar di bandar raya selatan China di Shenzhen, berhampiran Hong Kong. Beliau kini berusia 75 tahun.

Dalam wawancara yang jarang berlaku dengan media asing pada awal tahun ini, Ren berkata dia hanya melihat anak-anaknya selama sebulan setahun semasa berada di tentera.

Setelah menubuhkan Huawei, dia bekerja selama 16 jam, dia tidak mempunyai masa untuk keluarganya.

“Terutama anak perempuan bongsu saya, saya tidak rapat dengannya, jadi saya boleh katakan, sebagai seorang bapa, saya rasa saya berhutang kepada mereka,” katanya.

Latar belakang tentera Ren telah membangkitkan kebimbangan bahawa Huawei mungkin mempunyai hubungan dengan pihak berkuasa China, yang mana syarikat itu secara konsisten menolak.

 

2. Pembangun Telefon Pintar Kedua Terbesar

Huawei adalah salah satu daripada rangkaian pembekal telekom terkemuka di dunia, terutamanya dalam telefon pintar 5G, dan beroperasi di 170 negara.

Ia adalah pengeluar telefon pintar kedua terbesar di dunia selepas Samsung Electronics, setelah mengatasi Apple pada 2018, dan menduduki tempat ke-61 di Fortune Global 500.

Ia mempunyai lebih daripada 180,000 pekerja dan melepasi pendapatan $ 100 bilion (RM410 bilion) pada tahun lepas.

 

3. Isu Undang-undang Meng Wanzhou

Penangkapan Meng Wanzhou di Vancouver, Kanada pada Disember 2018 menarik Kanada menjadi isu diplomatik antara AS dan China.

Meng ditangkap menggunakan waran AS kerana didakwa berbohong kepada bank mengenai melanggar sekatan Iran.

Dia menafikan tuduhan itu dan kini sedang menunggu perbicaraan ekstradisi yang akan berlangsung bulan depan.

Sembilan hari selepas Meng ditahan, China menahan dua rakyat Kanada dalam langkah yang dilihat secara meluas sebagai relatialasi. Dituduh mengumpul rahsia negara, mereka masih dalam penjara China.

Digambarkan sebagai “puteri” Huawei, Meng dilihat sebagai antara mereka yang menjadi pewaris kepada “takhta” Ren.

 

4. Empayar 5G

Komunikasi mudah alih generasi ke-lima (5G) adalah revolusi digital yang seterusnya, membawa kesinambungan hampir serta-merta dan kapasiti data yang meluas.

5G akan membolehkan penerapan teknologi futuristik yang meluas seperti kecerdasan buatan dan kereta dan kilang automatik – kemajuan yang China sangat ingin memimpin dunia.

Huawei adalah pembekal utama peralatan 5G di dunia. Ini memberi kelebihan kepada China, tetapi ia juga menarik kecurigaan di tempat lain.

 

5. Disekat Oleh Pelbagai Negara

Pelbagai negara telah menimbulkan kebimbangan keselamatan mengenai teknologi Huawei, dengan Amerika Syarikat dan Australia menghalang Huawei daripada menyertai rangkaian 5G mereka dan negara-negara lain yang teragak-agak untuk membenarkan mereka masuk.

Pada tahun ini, Washington mengenakan sekatan terhadap Huawei dan ZTE, satu lagi firma China, dan telah menghalang syarikat AS daripada menjalankan perniagaan dengan mereka, walaupun penangguhan sementara telah diberikan.

Britain masih belum membuat keputusan mengenai penyertaan 5G Huawei, tetapi Perdana Menteri Boris Johnson mengisyaratkan bulan ini bahawa kerajaan UK boleh berpihak kepada AS dan rakan perisikan asing yang lain terhadap China.

Operator telekom Norway Telenor telah menjadi syarikat terbaru untuk menggugurkan Huawei selepas perkhidmatan perisikan anggota NATO memberi amaran bahawa Huawei terlalu rapat dengan negara China. – AFP