Artikel

Kerajaan Pilih TNG Digital, Boost, GrabPay Untuk Inisiatif e-Tunai Rakyat

Khazanah Nasional Berhad hari ini mengumumkan bahawa Touch ‘n Go eWallet , Boost dan GrabPay telah dipilih untuk mengambil bahagian dalam inisiatif e-Tunai Rakyat bernilai RM450 juta Kerajaan Persekutuan.

Tiga penyedia perkhidmatan dompet digital adalah antara yang terbesar di Malaysia dan secara kolektif menyediakan platform lengkap untuk pelancaran inisiatif e-Tunai Rakyat, yang dijadualkan dilancarkan pada 15 Januari 2020.

Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas dan yang mendapat kurang dari RM100,000 setiap tahun akan layak menerima RM30 setiap satu melalui mana-mana dompet digital yang mengambil bahagian.

Pemberian RM30 ini boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan yang tersedia melalui dompet digital pilihan masing-masing.

Inisiatif e-Tunai Rakyat akan berlangsung selama dua bulan bermula 15 Januari 2020 hingga 14 Mac 2020 ini.

Penyedia perkhidmatan dompet digital yang mengambil bahagian dipilih berdasarkan empat kriteria, iaitu:

  • Sejumlah besar pengguna aktif. Ini adalah untuk memastikan bahawa inisiatif e-Tunai Rakyat mempunyai jangkauan luas di kalangan rakyat Malaysia yang layak.
  • Rangkaian pedagang besar. Ini akan membolehkan lebih ramai pengguna memanfaatkan perbelanjaan insentif, sementara pengguna boleh menikmati pelbagai pilihan barangan dan perkhidmatan.
  • Kepakaran teknikal, kekuatan kewangan dan sumber manusia untuk membina sistem, proses dan prosedur yang diperlukan untuk inisiatif dan keupayaan untuk mengendalikan sejumlah besar urus niaga dalam tempoh yang singkat.
  • Dompet digital yang telah melabur dengan ketara dalam perkhidmatan masing-masing di Malaysia.

Rancangan e-Tunai Rakyat ini bertujuan untuk mempercepat penggunaan pembayaran digital yang lebih besar di Malaysia, terutamanya perusahaan kecil dan perniagaan runcit.

Khazanah dilantik oleh Kementerian Kewangan untuk memudahkan dan menyelaraskan pelaksanaan serta pelancaran inisiatif e-Tunai Rakyat dalam tempoh masa yang diberikan.