Artikel

Menjelang Januari 2020, Gaji Minimum Naik Kepada RM1,200 Di 57 Bandar Utama Malaysia

Bermula 1 Januari 2020 ini, Kerajaan telah memutuskan untuk menaikkan gaji bulanan minimum kepada RM1,200 di bandar-bandar utama di bawah 57 bandar dan majlis perbandaran.

Antara bandaraya yang disenaraikan ialah Johor Bahru, Iskandar Puteri , Alor Setar , Melaka, Pulau Pinang, Seberang Perai , Ipoh, Shah Alam , Petaling Jaya, Kuala Terengganu, Kuching Utara, Kuching Selatan, Miri, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, manakala bandar-bandar utama adalah Batu Pahat , Kluang , Kulai , Muar, Segamat , Pasir Gudang, Kulim, Sungai Petani , Langkawi, Kubang Pasu dan Kota Bharu.     

Juga disenaraikan ialah Alor Gajah, Jasin , Hang Tuah Jaya, Seremban, Nilai, Port Dickson, Jempol , Kuantan, Temerloh , Bentong , Manjung , Kuala Kangsar, Taiping, Teluk Intan, Kangar , Ampang Jaya, Kajang , Klang, Selayang, Subang Jaya, Sepang, Kemaman, Dungun, Padawan, Sibu, Kota Samarahan, Bintulu, Sandakan, Tawau, Labuan dan Putrajaya.  

Perintah ini akan diwartakan tidak lama lagi sejajar dengan keputusan yang dibuat.    

Menurut satu kenyataan Kementerian Sumber Manusia, ini berikut pembentangan Belanjawan 2020 dan keputusan yang kabinet pada 6 Disember mengenai pelaksanaan gaji RM1,200 minimum sebulan di bandar-bandar utama.   

“Pelaksanaan gaji minima RM1,200 di bandar-bandar utama dan RM1,100 sebulan di kawasan lain, ditakrifkan di bawah seksyen 2 Akta Kerja 1955 (Akta 265), Ordinan Buruh Sabah dan Ordinan Buruh Sarawak .” 

MOHR berkata upah minimum akan dikenakan kepada semua pekerja di sektor swasta kecuali perkhidmatan domestik seperti yang ditetapkan dalam Perintah Upah Minimum 2018. 

Ia berkata keputusan kerajaan untuk meningkatkan gaji minimum di bandar-bandar utama adalah untuk membantu pekerja di kawasan ini menangani kos sara hidup yang tinggi.

MOHR berkata kadar upah minimum akan terus dikaji semula untuk memastikan ia selaras dengan keperluan semasa dan sejajar dengan matlamat mencapai gaji minima sebanyak RM1,500 sebulan dalam lima tahun pertama pentadbiran Kerajaan baharu.

Manakala di kawasan yang tidak terlibat, gaji minima masih kekal RM1,100 sebulan untuk seluruh negara, kata Kementerian Sumber Manusia (KKM).