Artikel

Laporan: Goldman Sachs Dalam Perbincangan Untuk Mengaku Bersalah Pada Kes 1MDB

Bank pelaburan Goldman Sachs sedang berunding dengan pihak berkuasa Amerika untuk mengakui mereka bersalah dan membayar denda dalam skandal rasuah 1MDB untuk menamatkan siasatan jenayah AS, menurut satu laporan pada hari Khamis.

Bank sedang berunding dengan Jabatan Kehakiman AS berhubung denda hampir AS$ 2 bilion (RM8 bilion) dalam kes rasuah yang melibatkan dana pelaburan kerajaan Malaysia, seperti yang dilaporkan oleh The Wall Street Journal, memetik orang-orang yang mengetahui perkara itu.

Seorang jurucakap bank itu enggan memberi butiran tentang penyelesaian yang mungkin.

“Perbincangan masih berterusan dan kita tidak perlu membuat spekulasi mengenai keputusan yang boleh dicapai,” katanya kepada AFP melalui e-mel.

Skandal rasuah 1MDB yang luar biasa Malaysia mendakwa mantan perdana menteri Malaysia Najib Razak merampas berbilion ringgit daripada dana negara dan terus membeli beberapa kapal layar, lukisan oleh Van Gogh dan Monet dan membiayai filem Hollywood seperti “The Wolf of Wall Street”.

Jabatan Kehakiman AS telah menyatakan lebih daripada AS$ 4.5 bilion (RM18 bilion) dicuri daripada pegawai di 1MDB dan rakan-rakan mereka antara 2009 dan 2015.

Goldman membantu mendapatkan AS$ 6.5 bilion (RM26 bilion) untuk 1MDB, dan dua bekas pegawai Goldman Sachs dituduh menyalahgunakan berbilion ringgit, menyuap pegawai dan memberi kenyataan palsu berhubung dengan isu bon yang diaturkan untuk dana itu.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian, anak syarikat Goldman Sachs dari Asia, bukan syarikat induk, boleh mengaku bersalah atas tuduhan rasuah, mengakui bahawa ia tidak mengendahkan tanda amaran kerana dana itu dijarah, menurut The Journal.

Bank itu juga boleh menerima sebuah badan bebas untuk mengawasi perubahan prosedurnya, kata laporan itu.

Bekas Pegawai Eksekutif Goldman, Tim Leissner mengaku bersalah atas tuduhan penyalahgunaan wang haram dan wang haram dalam kes itu, dan bersetuju untuk larangan seumur hidup dari industri sekuriti.

Najib Razak telah mengaku tidak bersalah atas segala tuduhan yang dikenakan terhadapnya.

Kerajaan Malaysia juga telah memfailkan tuduhan jenayah terhadap Goldman Sachs. – AFP