Artikel

3 Langkah Asas Yang Perlu Diketahui Sewaktu Membuat Permohonan ASB

Seperti yang umum mengetahui Amanah Saham Bumiputera (ASB) ini hanya termaktub pada kalangan pengguna Bumiputera sahaja. Terdapat beberapa langkah yang perlu diikuti pengguna sewaktu permohonan ASB dilakukan.

Pertama – Pengguna perlu menyerahkan dokumen diri, dimana dokumen pendapatan kepada bank pemberi pinjaman, pengguna perlu membuka akaun ASB dengan pihak bank terlebih dahulu. Sebaik sahaja permohonan pinjaman diluluskan, bank pinjaman akan memberi kredit jumlah pinjaman terus ke akaun ASB pelanggan.  

Setiap bulan, pelabur (yang merupakan peminjam) mempunyai kewajipan untuk membayar balik ansuran bulanan. Di samping itu, beberapa yuran pengurusan dan dokumentasi mungkin dikenakan oleh bank apabila memohon pinjaman ASB.

Pinjaman ASB adalah pinjaman asas, dan faedah yang dikenakan ke atas pinjaman ASB dikira menggunakan kaedah pengurangan baki (sama seperti yang digunakan oleh Pinjaman Perumahan dan Deposit Tetap). Kebanyakan pinjaman ASB hari ini menggunakan kadar faedah terapung , jadi kadar faedah akan berubah mengikut BLR.

Kedua – Pengguna boleh memilih untuk menutup pinjaman ASB mereka dengan insurans / Takaful yang dibiayai oleh bank. Insurans ini akan meliputi jumlah pinjaman yang tinggal dalam keadaan kematian atau hilang upaya kekal (TPD).

Ketiga – Tiada penalti pada penyelesaian awal oleh peminjam selagi ia tidak berada dalam tempoh kunci masuk. Peminjam hanya diperlukan untuk menyelesaikan baki pinjaman yang tinggal. Tetapi hukuman penalti dikenakan sekiranya pinjaman itu diselesaikan dalam tempoh kunci masuk.

Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa tidak seperti pinjaman rumah, ASB pinjaman adalah pinjaman asas. Bayaran tambahan dalam ansuran bulanan tidak akan menurunkan faedah yang perlu dibayar.

Di Malaysia, terdapat ejen bank yang menyediakan pinjaman ASB . Ini adalah antara bank yang menawarkan pinjaman ASB: 

  • RHB
  • Maybank
  • CIMB